Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Орязването на нефта от страна на ОПЕК+ е сигнал за нов световен ред

Автор: Филип Пилкингтън, unherd.com

Нуждите на Запада от нефт вече не са първостепенна грижа

ОПЕК+ съобщи в сряда, че ще намали производството на нефт с 2 милиона барела на ден, което е еквивалент на приблизително 2% от световните доставки. Решението е монументално. То показва, че в резултат на войната в Украйна възниква нов тип свят, който не се върти около Запада. Както каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер тази седмица: „Ясно е, че ОПЕК+ се съгласува с Русия.“

Истината е, че решението за орязване на производството е изцяло рационално от гледна точка на ОПЕК+. В условията на бързо покачване на лихвените проценти и бавен растеж, Европа, която съставлява около 19% от общото потребление на нефт, почти сигурно ще се изправи пред сериозна рецесия следващата година. Съществува и риск Съединените щати и Канада да попаднат в рецесия по същото време – тези страни съставляват още едни 27% от общото потребление.

ОПЕК+ не иска да види как историята се повтаря. По време на рецесията от 2008 г. европейските цени на нефта паднаха от над 140$ за барел до под 40$ долара за барел – огромен спад от 71 процента. Така че, вероятната причина те да орязват производството е, че се опитват да заздравят пазара в случай на задаваща се икономическа турбуленция.

Следователностранно е не решението на ОПЕК+, а американският му отговор. Изявлението на Жан-Пиер е някак разбираемо, предвид агресивното лобиране на президента Байдън картелът да намали цените на нефта, за да може евентуално да си припише намаляването на цените на горивото по време на предварителната изборна надпревара през ноември. И все пак това изглежда импотентно, дори жалко.

През годините американските президенти са били в състояние да лобират пред саудитците за намаляване на цените на нефта, когато е било необходимо. Когато саудитците заляха пазара с нефт през 2014 г., мнозина не се забавиха да посочат задкулисния принос на Белия дом. Със сигурност моментът, в който това се случи, го подсказваше – по  времето на предварителните избори в онази година, 4 ноември, цената на нефта беше паднала с около 28% от пика си през юни.

Това, което виждаме да се оформя от срещата на ОПЕК+ през изминалата седмица, е че саудитците не желаят повече да си подават топката с американците. Това не е изненадващо, предвид слуховете, че Саудитска Арабия ще се присъедини към алианса БРИКС през следващата година. Саудитците се отдалечават бързо от западната сфера на интереси и вместо това се съобразяват с новите развиващи се икономики, водени от Русия и Китай.

Срещата на ОПЕК+ от тази седмица вероятно сигнализира, че бъдещите цени на нефта ще бъдат определяни според нуждите на страните от БРИКС+, а не на страните от Запада, освен ако Западът не преосмисли дипломатическия си подход и поведението си спрямо тези нови икономики. Но тропането с крак от Белия дом дава знак, че те дори не са започнали да мислят по тези въпроси. С приближаването на зимата това може да се окаже фатално.

Филип Пилкингтън е макроикономист и специалист в областта на инвестициите, както и автор на Reformation in Economics.

Източник: unherd.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Източник/ци: Орязването на нефта от страна на ОПЕК+ е сигнал за нов световен ред | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!