Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иде глад: Половината пенсионери без лев отгоре

Половината пенсионери са без увеличение на парите за старост. Това беше ясно още когато се обяви вдигането на пенсиите от 1 октомври, защото идеята на тази актуализация е да се намали разликата между размерите на най-отдавна отпуснатите пенсии и тези от последните години. 45,3% са тези, чиито пенсии са вдигнати, съответно – 55,7% са без лев отгоре.

Увеличените пенсии са със суми между 10 и 200 лева.

Сметки

Докато през юли увеличението беше средно 10% за всички пенсии, то октомврийското осъвременяване на пенсиите е много индивидуално, защото за основа се взема размерът, на който е отпусната пенсията.

При новата формула пенсиите се актуализират със средния осигурителен доход за 12-те месеца преди отпускането им. Тези, които са отпуснати до 31 декември 2007 г., са преизчислени със средния осигурителен доход за 2007 г. от 398,17 лв.

Така определеният размер на пенсиите се увеличава, като за всяка година след отпускане на пенсията се прилага процент, равен на по-голямата стойност между нарастването на средния осигурителен доход и инфлацията.

Щета

През октомврийското увеличение са минали отпуснатите до края на 2021 г. трудови пенсии – осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване, за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска инвалидност и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова дейност.

Без стотинка отгоре ще останат по дефиниция отпуснатите след 31 декември 2021 г., както и пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, изчислени в процент от социалната пенсия за старост.

Попандов: Първата работа на продажниците, след вота, беше да ревнат не за българите, не за собствения си народ, а за

Източник/ци: Иде глад: Половината пенсионери без лев отгоре - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!