Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Извънредно положение скова Ню Йорк! Мегаполиса е на ръба...

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс обяви извънредно положение в мегаполиса заради хилядите латиноамерикански мигранти, които са докарвани с автобуси в града в последните месеци от южната граница на САЩ. Това предаде Ройтерс.

Очаква се властите на града да похарчат 1 милиард долара за управление на потока от кандидати за убежище, заяви Адамс. Над 17 000 мигранти са дошли в Ню Йорк от април до сега. Средно по пет-шест автобуса с мигранти са пристигали на ден в града от началото на септември. Само вчера пък девет автобуса са докарали латиноамерикански мигранти в Ню Йорк, подчерта демократът Адамс.

"Нашето съчувствие е безкрайно, но нашите ресурси не са. Ние сме на ръба на пропастта", заяви Адамс, визирайки, че градът е изправен пред криза, а структурите за подслоняване на бежанци са подложени на голям натиск.

Извънредното положение в града ще направи за властите по-лесно да координират действията си за по-бързо за справяне с миграционната вълна.

Губернаторът на Тексас Грег Абът, който е републиканец и се бори за преизбиране на изборите през ноември, уреди транспортирането с автобуси на над 3000 мигранти до Ню Йорк като част от целенасочено усилие да се привлече вниманието върху рекордния брой мигранти, прекосяващи границата на САЩ с Мексико.

Адамс обаче критикува Абът, че не е предупредил властите, че изпраща там тези мигранти.

Подобна стратегия възприе и републиканският губернатор на щата Флорида Рон Десантис, който неотдавна прати със самолет около 50 мигранти до скъпия курорт Мартас Винярд в щата Масачузетс. Мигрантите в самолета казаха, че са били подведени за къде летят.

Източник/ци: Извънредно положение скова Ню Йорк! Мегаполиса е на ръба...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!