Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От 71 г. такъв ужас не бе спохождал Германия

Германците усещат инфлацията като три пъти по-висока от обявената официално в страната. Това е изводът от ново проучване във Федералната Република. Търговците на дребно страдат най-много от отлив на клиенти.

Германската асоциация на търговците на дребно отчита безпрецедентен спад на оборотите. Както и че хората тук вече пестят от пазар на хранителни продукти. Спадат продажбите на текстил и обувки, домакински уреди и строителни материали.

За септември официалната инфлация е 10%, което е най-високото ниво в страната от 1951 година. Според проучване на университета в Ерфурт домакинствата в Германия усещат до три пъти по-висока инфлация, от официално измерената. Обяснението на експертите е че в официалната инфлация се измерва промяната в цените на стоки, които клиентите пазаруват по-рядко.

Медиите в Германия цитират и други икономически проучвания според които повечето компании планират още повишения на цените си в следващите месеци, като това се отнася особено силно за хранителните продукти.

Проф. Джефри Сакс: САЩ взривиха газопроводите „Северен поток“

Dailymail: Водещ на Bloomberg се скара на Джефри Сакс, заради думите му, че САЩ „вероятно“ стоят зад саботажа на газопровода „Северен поток“

Източник/ци: От 71 г. такъв ужас не бе спохождал Германия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!