Следвайте "Буднаера" в Телеграм

България търси междинно решение за изтребители, докато стартира

Войната е на границата ни. Означава ли това решение, че в България предстои да бъде обявена мобилизация?

САЩ отпуснаха още $40 млн. за българската армия

Димитър Стоянов поиска оферта от "Грипен" за доставка на 10 самолета. Швеция готова да прати 8

България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с F-16 от САЩ. Водят се преговори с Швеция и още няколко страни, обяви президентът Румен Радев след заседанието на Европейската политическа общност в Прага. 

От Министерството на отбраната съобщиха, че "с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, МО е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети".

Оттам допълват, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очакват оферти. Чака се отговорът и на Израел и САЩ.

В Прага Радев не уточни за колко самолета става въпрос. За техния брой не става ясно и от съобщението на военното министерство: "Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка", посочи президентът. 

По информация на в. "24 часа", който пуска писмото на служебното правителство, става ясно, че иде реч за 10 шведски изтребителя "Грипен". Цитираното писмо е от 30 септември и в него служебният министър на отбраната Димитър Стоянов иска оферта за закупуването на "Грипен"-ите, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферти за лизинг. 

Купуването на нови самолети ще срещне нашия отпор, защото е безумие преди да сме получили поръчаните, да купуваме нови, заяви днес бившият финансов министър Асен Василев. 

Не е роля на служебния кабинет да взима такова решение с многомилиардни измерения, допълни и Кирил Петков, който подчерта, че това е роля на Народното събрание. 

Само часове по-късно след офертата на МО стана ясно, че Швеция е изпратила на 1 октомври на българското министерство на отбраната предложение за 8 нови бойни самолета „Грипен“. Става дума за най-новата конфигурация MS20 на модела Jas 39 Gripen C/D, която е съвместима със стандартите на НАТО. 

Първият самолет може да бъде доставен в рамките на 24 месеца след подписването на договор. Това съобщи Асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана, цитирана от Дневник.

„Това не е просто диалог, това е търсене на решение, защото България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе“ до пристигането на американските самолети Ф-16. 

В същото време Епицентър. бг научи, че в армията започва да зрее недоволство срещу празидента Радуев и намерението на служебното правителство за купува самолети "Грипен" преди да са пристигнали поръчаните вече Ф-16. Мотивът е - обучението за пилотиране на "Грипен" се различава от това на Ф-16 и ще доведе до сложни процеси в армията. 

Договорът с Вашингтон за купуването на 8 плюс 8 самолета Ф-16 се изпълнява, увери президентът Румен Радев в кулоарите на международна среща в Прага.

За това, че България се интересува от шведските самолети бе споменато още на 4 август в коментар за специализираното американско издание Combat Aircraft, съобщава в.“Сега“. В него се казва, че Словакия и България били притеснени от забавеното доставяне на новите американски F-16 Block 70 и се допълва: „Източници от България ми казват, че властите търсят в момента преходно решение за базови способности въздух-въздух с до 18 нови или втора ръка Gripen C/D, доставени до 18 месеца след подписването на договор“.

Сега в съобщението на „Сааб“ от Стокхолм се казва още: „Обучението на пилотите и техническия персонал е включено и с предложението пълни способности за бързо реагиране ще бъдат постигнати в рамките на бюджета“. 

В НАТО само две държави имат такива самолети – Чехия и Унгария, като чехите модернизираха своите до MS20 Block 2 през 2018 г., а през януари 2022 г. производителят „Сааб“ (Saab) обяви, че започва същият процес и за унгарците. 

Радев припомни, че на срещата на върха на НАТО, която тече в момента, е изтъкнал нуждата на страната ви от изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Air policing" и охрана на собственото въздушно пространство.

"Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 г., ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. 

Държавният глава допълни, че страната ни търси изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни. 

Междувременно служебният министър на отбраната Димитър Стоянов опроверга твърдения, че България ще купува изтребители от Швеция, но потвърди, че правителството събира оферти, както написа Епицентър.БГ.

Това се случва часове, след като стана публично известна поканата към шведската фирма-производител за купуване или наемане на самолети и станалия известен отговор на фирмата, че може да предостави осем изтребителя.

"Служебното правителство не купува самолети. Служебното правителство събира оферти и целта на събирането на тези оферти е да бъдат представени в НС и да се вземе информирано решение, относно бъдещето на изтребителната авиация в България. Към момента сме получили отговори и сме провели работни срещи с Швеция и Франция. От останалите две страни очакваме информация. Не са откликнали все още на нашите писма".

Служебният министър информира, че до 15 декември е бил удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя Ф-16. Първоначалният краен срок беше 1 ноември. 

Шведските изтребители "Грипен" бяха фаворит за нов боен самолет на ВВС през 2017 г. при първото, назначено от Румен Радев, служебно правителство. Тяхната оферта бе предпочетена пред закупуването на F-16. 

Впоследствие третото правителство на Бойко Борисов ревизира това решение, развали търга и проведе нов, след който бяха платени над 2 млрд. лв. за осем чисто нови F-16. Тогава, опитвайки да вземат сделката, шведите предложиха вместо 8 да ни продадат 10 "Грипен"-а. 

В края на септември това служебно правителство пък потвърди офертата на САЩ за покупката на още осем изтребителя F-16 за около 2,2 млрд. лв.

Източник/ци: Димитър Стоянов поиска оферта от "Грипен" за доставка на 10 самолета. Швеция готова да прати 8

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!