Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Заплатите в София губят войната с цените

Стефан Кючуков

Две средни заплати в София не стигат за издръжката на 4-членно семейство.

Поне 4 хил. лв. на месец са нужни на четиричленно семейство в столицата

Млякото ни е сред най-скъпите в Европа

Бирата ни е сравнително евтина

Цените нарастват по-бързо от заплатите, в резултат на което две средни заплати в София вече не стигат за издръжката на 4-членно семейство. Средната заплата в София след плащане на данъци е 968 евро, а необходимите разходи за издръжка на 4-членно семейство са 2041 евро на месец, или 4000 лв., и то без да се плаща наем. Това показват данни на сайта numbeo.com.

Той представлява най-голямата в света база данни за цени и необходими разходи за живот. Данните се събират от хора по целия свят, които дават информация за цените на основни стоки и услуги в града, в който живеят.

Оказва се, че за семейство с две деца в София са необходими 2,1 средни заплати, за да покрият основните си разходи. И двамата родители трябва да получават по 2000 лв. след данъци, за да отглеждат децата си, но реалността е, че две средни заплати не са достатъчни за нормален живот.

Цените на голяма част от стоките и услуги у нас все още са по-ниски спрямо повечето държави от ЕС. Но има и цени, по които сме сред първите места в ЕС. Например литър мляко в София струва 1,43 евро, което е повече отколкото в Букурещ (1,28 евро), Виена (1,25 евро), Берлин (1,06 евро), Париж (1,17 евро), Лондон (1,26 евро) и Мадрид (0,85 евро). От градовете в Европа, за които “Труд news” потърси информация, само в Рим млякото е по-скъпо отколкото у нас, като разликата е минимална - жителите на Рим плащат 1,46 евро. Цената на прясното мляко в София е много висока спрямо останалите градове в Европа, показват данните на numbeo.com. От общо 50 наблюдавани града в Източна Европа, само в един млякото е по-скъпо отколкото в София.

За всяка отделна храна има големи европейска градове, където цените са по-ниски отколкото в София. Например килограм ориз в София струва 1,75 евро. В Париж и Берлин оризът е по-скъп. Но е по-евтин в Букурещ (1,49 евро) и Мадрид (1,15 евро). Българското сирене в София струва 8,71 евро за кг, показват данните на сайта. Във Виена, Рим, Берлин и Париж местното сирене струва повече. Но местното сирене е по-евтино в Букурещ (6,65 евро) и Лондон (7,61 евро).

Българската бира е сравнително евтина спрямо цените на местните бири в другите страни от ЕС. В София бутилка от 0,5 литра местна бира струва 0,85 евро, при 2,27 евро в Лондон. В градовете, с които “Труд news” направи сравнение, само в Букурещ местната бира е по-евтина - 0,83 евро.

В София сравнително високи са и цените на частните детски градини (814,64 лв. на месец), като по този показател столицата ни е на седмо място сред 43 града в Източна Европа. Доста високи спрямо другите градове са и цените на дънките от престижни марки.

По отношение на необходимите заплати за издръжка на 4-членно семейство сме много близо до Румъния. Но в Берлин само една средна заплата е напълно достатъчна за издръжка на цялото семейство. В Париж и Мадрид са необходими по 1,3 заплати за нормален живот на 4-членно семейство. Това означава, че ако един от родителите взима средна заплата, вторият родител може спокойно да работи на половин ден, без да се притесняват за семейния бюджет.

Изчисления на КНСБ

2282 лв. са необходими за тричленно семейство

Разходите за издръжка на човек, който живее сам, са нараснали с близо 200 лв. за година.

В България необходимите разходи за издръжка изчисляват от КНСБ. Данните обаче са за цялата страна, а не за София.

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ човек, който живее сам, е 1268 лв., показват последните данни на КНСБ. Тази сума е базирана на необходимите разходи за храна, жилище, образование, здравеопазване, облекло, транспорт, съобщения, развлечения и почивка. Необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно домакинство (т. е. двама работещи с едно дете до 14 г.) е 2282 лв.

Според данните на КНСБ за период от една година разходите за издръжка на живота за 3-членно семейство са нараснали с 358 лв., а за един работещ, който живее сам, са нараснали със 199 лв. За година разходите за издръжка на тричленно семейство са нараснали с 18,6%.

Данъците в Румъния са по-високи

Цените като в Мадрид

В Париж храната е много по-достъпна

Кошница от основни храни в София струва 43 евро, каквато е цената и в Мадрид.

Кошница от основни храни е много по-достъпна за жителите на Париж, отколкото за софиянци. За кошница от литър мляко, 12 яйца, бутилка вино, половин кг хляб и по един килограм ориз, сирене, пилешки филенца, телешко, ябълки, домати и картофи, в София трябва да дадем 43,84 евро, показват данните на сайта numbeo.com. За същата кошница с храни в Париж трябва да дадем 74,43 евро. Но с месечната си заплата след данъци софиянци могат да купят само 22 кошници с храна, докато парижани могат да купят 34 кошници. От осемте града, за които “Труд” потърси информация, най-много храна с месечната си заплата могат да купят жителите на Лондон - 63 кошници с основни храни.

В Букурещ също могат да купят повече храна с месечната си заплата, отколкото софиянци - 24 кошници. Въпреки че кошницата с основни храни в Букурещ е по-евтина отколкото в София - само 36,47 евро. Причината за това е, че в Букурещ заплатите са по-високи, но хората плащат и по-високи данъци. Затова нетната заплата в Букурещ, след всички данъци и осигуровки, е по-ниска - средно 888 евро.

Кошницата с основни храни в София струва колкото в Мадрид. Но в Мадрид заплатите след данъци са двойно по-високи и затова хората могат са купят двойно повече кошници с храна.

Фитнесът колкото във Виена

Наемите са ниски спрямо другите страни

Купуваме евтини обувки и рокли

Наемите в София са по-ниски спрямо останалите столици на страните от ЕС.

Наемите на жилища в София са ниски в сравнение със столиците на останалите страни от ЕС. В центъра на София наемът на едностаен апартамент е средно 415 евро, а на тристаен е 815 евро. Извън центъра наемът на едностаен апартамент е 312 лв., а на тристаен 543 евро, показват данни на сайта, който изчислява необходимите разходи за живот.

В Букурещ наемите са съвсем малко по-високи - 440 евро за едностаен в центъра на града и 315 евро извън града. Но в Берлин, Париж и Лондон наемите за много по-високи.

В София летните рокли и мъжките кожени официални обувки са по-евтини, отколкото в градовете, за които “Труд” потърси информация. Но в Букурещ маратонките са по-евтини, а в Мадрид цените са като в София. Месечната карта за фитнес в София обаче е по-скъпа, отколкото във Виена. А наемът за един час на тенис корт в София през уикенда е по-висок отколкото в Париж, Лондон и Мадрид.

Янките удариха с тоягата, Европа в див ужас!

Пак, светът ни се смее и подиграва, че се самоубиваме

Началото на великото ограбване на Европа

Френското правителство представи план за енергийни икономии. Препоръката гласи: Бойлерите на

Теч в германска аец, установено е радиоактивно замърсяване

Предупреждения за режим на тока във Великобритания

Източник/ци: Заплатите в София губят войната с цените - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!