Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бунт на кораба? Подписка в Австрия: Ние сме потърпевшите от санкциите, а не Русия. Искаме неутралитет!

Автор: exxpress.at

"Крайно време е да действате в съответствие с желанията на суверена" - така започват авторите на отворено писмо до федералното правителство, в което призовават Австрия да се върне към абсолютния неутралитет. Само за няколко дни тази инициатива вече е подписана от 40 000 граждани.

Многократна военна реторика по повод жестокия конфликт в Украйна, заплахи от страна на зеления министър на енергетиката към Русия за едностранно прекратяване на договорите за доставка на газ, както и огромни парични подаръци за Киев, доставки на гориво за украинските войски - и като нетен донор на ЕС - съфинансиране на скъпите оръжейни доставки за Киев: черно-зеленото федерално правителство на Австрия - за разлика от Швейцария - явно е взело страна във войната за Донбас.

Министърът на външните работи Александър Шаленберг твърди, че това е така: Неутралитетът на Австрия е "елемент на самоопределение". Партньорите на Австрия по Московския меморандум (1955 г.) вероятно виждат нещата по различен начин.

Но все повече австрийски граждани искат също така да се върнат към истински неутралитет: далеч от санкциите на ЕС, които повече от половината австрийци вече подкрепят да бъдат прекратени (проучване на INSA, септември 2022 г.). И да се върнем към посредническата роля на Републиката за прекратяване на огъня, за завръщане на мира в Европа.

Министърът на външните работи Александър Шаленберг в Киев: Австрия ясно се позиционира като поддръжник на Украйна

Инициативата на блогъра и предприемач Гералд Маркел много добре улавя това основно настроение на австрийската душа, срещу което в момента се борят основните медии. В отвореното си писмо до федералното правителство активистите пишат: "Нека като Република Австрия НЕЗАБАВНО да се върнем към строг неутралитет спрямо ВСИЧКИ страни в конфликта в Украйна. Като част и следствие от този неутралитет, нека да засилим контролираната хуманитарна помощ за цивилното население в засегнатите от войната региони. Нека предоставим Виена като място за провеждане на международна мирна конференция в съответствие с десетилетната традиция и да поканим във Виена ВСИЧКИ страни в конфликта и техните политически лидери."

Само за няколко дни 39 477 австрийци вече са подписали това писмо - ето връзката: www.souveraenitaet.org/neutralitaet - а тук можете да прочетете цялото писмо:

Александър Ван дер Белен нарича австрийците, които се противопоставят на санкциите на ЕС, сътрудници на Путин.

Цялото писмо на Инициативата за връщане на неутралността:

Уважаеми дами и господа от австрийското федерално правителство!

Събитията от последните няколко седмици доведоха нас, подписалите това писмо, до осъзнаването, че е изключително важно да Ви предадем, като представители на Република Австрия и на хората, които живеят в Австрия, нашето отношение и убеждение и да Ви призовем да действате в съответствие с волята на Вашия суверен.

Войната винаги е безсмислена. Умирането на млади хора заради амбициите и игрите за власт на политиците е ужасно, непоносимо и неприемливо.

За нас, обикновените граждани, е невъзможно да знаем и да съобразяваме всички аспекти, предпоставки и факти, всички ние виждаме само ужасните последици от войната между Русия и нейната съседка Украйна. Но като отговорни граждани ние виждаме също, че тази война несъмнено се използва и за политико-стратегически интереси.

Западният отбранителен съюз НАТО, под ръководството на американското правителство и с активната подкрепа на европейските държави, започна икономически конфликт чрез налагане на санкции, които далеч надхвърлят границите на войната в Украйна. Политиците и медиите ни внушават, че светът е обединен в противопоставянето си на Русия. Увериха ни, че налагането на санкции ще отслаби руската икономика до такава степен, че войната ще трябва да бъде спряна от руското ръководство. На нас, гражданите, ни беше внушено, че няма алтернатива на налагането на санкции.

Сега, след няколко месеца от налагането на тези санкции, смятаме, че е пределно ясно, че НИЩО от това не отговаря на действителността. Мнозинството от държавите извън Европа не подкрепят санкциите, наложени от западните държави. Напротив, в Евразия, Африка и някои части на Южна Америка се формира ново съзвездие от сили, което открито се противопоставя на западните индустриални държави. Изглежда, че руската икономика далеч не е претърпяла щетите от санкциите, които техните автори са планирали и са ни съобщили. Няма никакви признаци, че санкциите могат да спрат безсмислената смърт на млади хора в Източна Украйна.

Напротив, ние, гражданите, всеки ден ясно усещаме, че НИЕ сме истинските потърпевши от икономическите санкции, че НАШАТА национална икономика, а оттам и цялата социална структура на нашето общество, са сериозно засегнати и че сега сме изправени пред най-сериозната икономическа криза през последните 80 години поради последиците от санкциите. Сякаш това развитие на събитията не е достатъчно лошо, ние като загрижени граждани трябва да осъзнаем, че страните от НАТО също са в истинска спирала на военна ескалация. Както виждаме, вдига се бойната готовност на повече от 300-хилядна натовска армия, западните държави изпращат все по-тежки оръжия в зоната на войната, конфликтите с Русия вече започват да се зараждат и в други зони на Европа, а скоростта на риторичната и фактическата ескалация ни плаши.

Като малка страна ние, австрийците, не сме в състояние да влияем на действията на страните от НАТО. Но можем да предприемем действия сами и в интерес на родината си. Поколението на нашите бащи, майки и баби и дядовци се ангажира с вечен неутралитет по много основателни причини след ужасите на последната световна война. Неутралитетът се е превърнал в част от ДНК-то на нашата нация по добри и разумни причини, а преобладаващото мнозинство от населението подкрепя запазването на неутралитета на Австрия по добри и истински причини. Ето защо ние, подписалите това писмо, се чувстваме задължени да направим публично достояние и да призовем австрийското федерално правителство:

Нека като Република Австрия НЕЗАБАВНО да се върнем към строг неутралитет спрямо ВСИЧКИ страни в конфликта в Украйна.

Като част и следствие от този неутралитет, нека да засилим контролираната хуманитарна помощ за цивилното население в засегнатите от войната региони.

Нека предоставим Виена като място за провеждане на международна мирна конференция в съответствие с десетилетните традиции и да поканим във Виена ВСИЧКИ страни в конфликта и техните политически лидери.

За да докажем доверието си като честни посредници - и за да предотвратим по-нататъшни щети за националната ни икономика - трябва незабавно да се откажем от подкрепата на едностранно наложените санкции от западния отбранителен съюз НАТО! Австрия няма място в НАТО, австрийското население не желае членство в този военен съюз и следователно няма никаква причина Австрия да подкрепя санкциите на НАТО срещу Русия!

Освен това призоваваме австрийското федерално правителство да не продължава да подкрепя санкциите в рамките на Европейския съюз, да се обяви против тях, да не участва в тях при никакви обстоятелства и да поеме инициатива, която цели МИР, прекратяване на огъня и СЪВМЕСТНОСТ на всички народи и държави по света!

Подписалите това писмо изрично заявяват:

Това НЕ Е ПАРТИЙНА ПОЛИТИЧЕСКА ИНИЦИАТИВА ИЛИ ДВИЖЕНИЕ. С този призив ние не подкрепяме НИКОЯ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ или отделен политик. Ние сме ОТВОРЕНИ за подкрепа от ВСИЧКИ лагери на политическия спектър, от всички части на гражданското общество и медийната среда. Това писмо е написано ИЗКЛЮЧИТЕЛНО от загриженост за живота и благосъстоянието на хората, които живеят в тази страна Австрия. Ние защитаваме мира и свободата. Но не и с цената на унищожаване на собственото ни съществуване.

С най-голямо уважение,

Долуподписаните

С подписването на това писмо доброволно подкрепям исканията в него.

Източник: exxpress.at

Проф. Джефри Сакс: САЩ взривиха газопроводите „Северен поток“

Проф. Джефри Сакс: COVID-19 е тръгнал от американска биолаборатория

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Подписка в Австрия: Ние сме потърпевшите от санкциите, а не Русия. Искаме неутралитет! | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!