Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Безпрецедентна по мащаб епидемия от птичи грип случайно се разпространява в Европа

Държавите от ЕС преживяват най-голямата  епидемия от инфлуенца по птиците (HPAI), по-опасен вариант на птичи грип, предупреди Агенцията на ЕС за безопасност на храните.

Учени от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) съобщават за „безпрецедентно високо ниво на откриване на HPAI вируси при диви птици между юни и август 2022 г.“ Развъждането на колонии от морски птици по крайбрежието на Атлантическия океан е засегнато особено силно, като се наблюдава висока смъртност.

Огнищата сред домашните птици от юни до септември са нарснали пет пъти в сравнение със същия период на 2021 г., се казва в проучването. През този период са били умъртвени 1,9 милиона селскостопански птици, като 70% от тях са в Германия и Холандия, сочи проучването. През целия период на епидемията за периода 2021-2022 г. са били убити 47,7 милиона птици.

„Със случаите, открити при домашни и диви птици до септември, настоящата епидемия очевидно все още продължава. Тъй като есенната миграция започва и броят на дивите птици, зимуващи в Европа, се увеличава, те вероятно са изложени на по-висок риск от инфекция с HPAI в сравнение с предходните години поради наблюдаваното постоянство на вируса в Европа“, каза официалният представител на европейския регулатор Гуилхем де Сиз, който оглавява отдела, натоварен с оценка на риска.

Европейската агенция за безопасност на храните нарече географското разпространение на инфекцията по време на текущия епидемиологичен сезон „безпрецедентно“ по мащаб. Вирусът е достигнал далече на север до островите Свалбард, на изток – до Украйна и на юг до Южна Португалия.

Източник/ци: Безпрецедентна епидемия от птичи грип се разпространява в Европа - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!