Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Провал на теста за пестене на газ в ЕС – Регулатора: „Икономиите трябва да бъдат постигнати НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕМПЕРАТУРИТЕ!“

Германските домакинства и малките предприятия повишиха потреблението на природен газ с 14,5% над петгодишната средна стойност за седмицата от 19 на 25 септември, съобщи германският енергиен регулатор „Федерална агенция за мрежи“.

Частният сектор представлява около 40% от потреблението на газ в Германия, като основно използва газ за отопление. Увеличението съвпадна със застудяването, като температурите в Северозападна Европа паднаха под 30-годишната средна стойност. Според регулатора обаче „икономиите, необходими за избягване на недостига на газ, трябва да бъдат постигнати независимо от температурите“.

Федералната мрежова агенция отбеляза, че е необходимо намаляване на потреблението с най-малко 20%, за да се избегне недостиг на газ през следващите месеци.

„Потреблението на газ на домакинствата и предприятията през последната седмица беше доста над средното потребление от предходните години. Ето защо цифрите от тази седмица са много отрезвяващи. Без значителни икономии и в частния сектор ще бъде трудно да се избегне недостиг на газ през зимата“, каза Клаус Мюлер, ръководител на Федералната мрежова агенция, коментирайки данните.

„Първо, проектите, които бяха инициирани за увеличаване на вноса на газ, трябва да бъдат изпълнени. Второ, доставките на газ в съседните ни страни също трябва да останат стабилни. И трето, газът трябва да бъде пестен, дори ако става още по-студено през зимата. Това ще зависи от всеки индивид“, подчерта Мюлер.

Големите промишлени потребители в Германия представляват 60% от потреблението на газ. Засега те успяват да се придържат към исканията на правителството и са намалили използването с около 22% през август. Търсенето също е доста под средното през септември, при 1170 GWh на седмица в сравнение със 1679 GWh на седмица през последните четири години.

Федералната мрежова агенция заяви, че ще публикува седмични данни за потреблението на газ в Германия през целия отоплителен сезон.

Източник/ци: Гражданите на ЕС се провалиха на първия тест за пестене на газ - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!