Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ искат ЕС да изпраща $1.5 млрд. месечно на Украйна: Bloomberg

САЩ призовават държавите от ЕС колективно да предоставят 1,5 милиарда долара месечно за Украйна, съобщи Bloomberg.

Администрацията на Байдън „е притиснала Европа да направи повече“ в усилията си да подкрепи битката на Украйна срещу Русия, съобщи медията.

Източник на Bloomberg твърди, че САЩ и техните съюзници, които са предоставили на Киев много отделни пакети от помощ, обмислят по-редовен механизъм, който да предотврати колапса на разрушената икономика на Украйна.

Според друг източник служители на ЕС са били предупредени, че Конгресът на САЩ все повече ще говори в полза на „повече споделяне на тежестта“ между съюзниците. Друг източник на Bloomber отбеляза, че САЩ очакват ЕС да предостави на Украйна финансиране, приблизително равно на месечните 1,5 милиарда долара, които Вашингтон е готов да предостави.

Твърди се, че средствата са критични за покриване на основните нужди на Киев – основни публични разходи, както и разходи за училища, болници и електрическата мрежа.

В края на април ръководителят на Международния валутен фонд каза, че Украйна се нуждае от 5 милиарда долара всеки месец, за да поддържа икономиката си. Междувременно  украинският президент Владимир Зеленски посочи още по-голяма цифра – 7 милиарда долара на месец, като добави, че „стотици милиарди долари“ ще са необходими за възстановяването на страната.

В четвъртък Сенатът на САЩ одобри друг масивен пакет за помощ за Украйна, който включва 12 милиарда долара допълнителна икономическа и военна помощ, като по този начин общият размер на американската помощ за Украйна достигна около 54 милиарда долара от началото на войната.

Междувременно ЕС е изплатил на Украйна само 1 милиард евро от обещаните през май 9 милиарда евро. В средата на септември Брюксел също одобри отпускането на още 5 милиарда евро, но тези средства все още не са изплатени.

Проф. Джефри Сакс: САЩ взривиха газопроводите „Северен поток“

Ядрен реактор на Белгия спря НАПЪЛНО НЕОЧАКВАНО, разследват причината

След петрола и газа Европа вече е и без вятър

Британците палят високите си сметки за ток

Източник/ци: САЩ искат ЕС да изпраща $1.5 млрд. месечно на Украйна: Bloomberg - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!