Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валентин Вацев: Правителството, което ще се появи по волята на американското посолство, ще трябва да обявява мобилизация и да изпраща български военни части в

Предстои България да взима съдбовни решения

С тази минимална избирателна активност под въпрос стои легитимността не на отделна партия, а на целия политически строй на България. Победи партията на абсентеистите. Победиха хората, които не искат да гласуват. Това ще си бъде една споделена срамна тайна на българските политически партии, тъй като това ги касае всичките заедно.

Оттук следват много неприятни неща.

Следва нелегитимност на българския политически живот. Следва изчерпване на всички досега работещи отработени механизми на политическо процедиране. Следва нелетитимност на политическите решения на управляващите партии. Следва затваряне на политическия живот в себе си, т. е. деполитизация на българското общество. Особено тежко започва да звучи най-страшният въпрос - има ли политическо представителство в България? В момента няма. Политик без политическо представителство е кръгъл квадрат. Политиката е многообразната сфера на представителство.

Това е особено неприятно, тъй като предстои България да взима съдбовни решения. Правителството, което ще се появи по волята на американското посолство, ще трябва да обявява мобилизация и да изпраща в Украйна български военни части, когато НАТО вече влезе окончателно по открит начин във войната. Защото сега участва формално. То и сега е ясно на всички, но когато официално стане ясно, че НАТО участва във войната, на България ще се постави въпросът какви военни сили ще изпратим.

Съставянето на правителство не зависи от волята на българските политици. Някои от първите политически партии със своите ръководители ще бъдат поканени в американското посолство и с удар по масата ще им бъде обяснено, че в тези трудни и отговорни години България не може да продължи да бъде управлявана от служебни временни правителства, а е много важно да има пълноценно правителство с пълен мандат, което да носи отговорност за своите решения.

Това правителство ще представлява коалиция между ГЕРБ, ПП, ДБ и може би БСП, защото Корнелия няма да остави нещата така без да участва. По-деликатен е въпросът с ДПС, но общо взето то също има шансове да влезе в коалицията, като сложи на масата своите условия, разбира се, за да може да напусне правителството, когато поиска, ако условията им не са спазени.

Забележете и фактора „машини“. Не те са виновни за слабата избирателна активност. Преди 30 години българите бяха излъгани, като им обясниха, че политическата активност ще се отрази положително на техния живот. И всички тези 30 години заедно и поотделно дават свидетелства, че това не е вярно. Българинът живее с гръб към своите политически партии и се научи да решава основни въпроси от живота си по неполитически начин. Машините, разбира се, имат своя „принос“, ние се досещаме кой стои зад машините.

Практически днес обществото избираше между една не много престижна, но все пак солидна проевропейска и прогерманска партия на Бойко Борисов. И една друга, не много солидна, но много хищна и проамериканска партия - „Продължаваме промяната“. Българите избраха проевропейското и прогерманското. Ориентацията на България към Германия е втората доминантна. Първата е Русия.

Източник/ци: Валентин Вацев, политолог, пред Труд News: Българинът стои с гръб към политическите си партии, победиха хората, които не искат да гласуват - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!