Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Става ли опасно? Руски тактически ракети "Искандер-М" се придвижват към района на Херсон

Освен конвенционални, те могат да носят и тактически ядрени заряди

Най-малко 17 руски оперативно-тактически комплекса "Искандер-М" са били забелязани да се придвижват към Херсонска област, която в петък заедно с ДНР, ЛНР и Запорожието бе приета в състава на Руската федерация. Това съобщи YouTube каналът "Будь в курсе", който публикува и видео от придвижването на влакова композиция, натоварена с ракетните установки.

Отбелязва се, че далекобойността на ракетите е 300-500 км. Най-вероятните цели са украински системи за ПВО и ПРО, командни центрове за свръзка, критична инфраструктура и системи за залпов огън, включително американски HIMАRS.

Специално се набляга на факта, че комплексите могат да носят тактическо ядрено оръжие.

Досие

Руският оперативно-тактически комплекс "Искандер-М" е една от крайъгълните системи на отбраната на страната.

В стандартния комплект на "Искандер" влизат две ракети с мощта на ядрено оръжие. Но те не оставят радиоактивни следи и радиационно заразяване на местността.

Това е мобилен и оперативен комплекс, който може в най-кратки срокове да се придвижва в райони, където да е недостъпен за атакуващите системи на врага. При това ракетите му летят към целите си на 500 км разстояние по сложна траектория – не като на балистични, а като крилати ракети – и непосредствено преди удара по врага "разпръскват" пред себе си лъжливи цели, които отвличат системите за ПВО на врага, за да не унищожат единствената бойна глава сред масата "фалшиви".

Освен "Искандер-М" днес на това са способни само далеч по-мощните стратегически "Тополь-М", "Ярс" и "Сармат".

Бригадният комплект на оперативно-тактическия комплекс "Искандер-М" включва 51 машини: 12 пускови установки (всяка с по две ракети), 12 транспортно-зареждащи машини, 11 командно-щабни машини, 14 помощни машини, една за техническо обслужване, един пункт за подготовка на информация, комплекти високоточни управляеми ракети, арсенален комплект и учебно-тренировъчни средства.

При това "Искандер-М" може да използва седем вида ракети, които нямат външна разлика една от друга и могат да бъдат снабдени с цели 10 вида бойни глави.

Сред тях са касетъчни бойни глави, които се разделят при сблъсък със земята на 54 бойни елемента; осколочно-фугасни; проникващи, за поразяване на подземни цели; обемно-детониращи и дори ядрени бойни глави, които могат да се слагат на отделни типове ракети за "Искандер".

"Искандер" разполага с ракети с повишена мощност без радиоактивно поразяване на местността. Но освен това може да бъде снабден още с ракети с ядрени бойни глави, които за няколко минути да долетят до целта си на 500 км разстояние.

Преди началото на войната в Украйна батареите на оперативно-тактическите комплекси "Искандер-М" бяха разположени в Калининградска, Ленинградска област, Северен Кавказ и в Крим.

В края на април 2022 г. Генералният щаб на украинската армия съобщи, че на 60 км. от границата са разгърнати пускови установки на оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер", насочени към Харковска област.

А на 17 май, в отговор на обявеното от Финландия искане за влизане в НАТО, руската армия придвижи най-малко седем комплекса "Искандер" към град Виборг на границата с Финландия.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Фотоархив на комунистическите зверства

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Източник/ци: Става опасно! Руски тактически ракети "Искандер-М" се придвижват към района на Херсон

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!