Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тревога в НАТО: Руската ядрена подводница "Белгород" е в Арктика, носи "Оръжието на Апокалипсиса"

Изпратени са предупредителни ноти до всички държави-членки на Алианса

Опасенията в НАТО са свързани с евентуално изпитание на торпедото "Посейдон", способно да измине до 10 000 км и да експлодира в близост до брега, предизвиквайки огромно радиоактивно цунами

НАТО е изпратил предупредителни ноти до всички държави-членки на Алианса по повод руската ядрена подводница K-329 "Белгород", за която се установило, че е в движение. Подводницата пренася ядрени торпеда "Посейдон" (известни още под името "Статус-6"), известни като "Оръжието на Апокалипсиса". За това информира 20minutos, позовавайки се на италианския ежедневник "Ла Република", предава Новини.бг.

Новата подводница бе приета на въоръжение през юли и в момента се намира във водите на Арктика след течовете по газопровода "Северен поток".

Опасенията в НАТО са свързани с евентуално изпитание на торпедото "Посейдон", способно да измине до 10 000 км и да експлодира в близост до брега, предизвиквайки огромно радиоактивно цунами.

Американските експерти са притеснени, че САЩ не могат да защитят от нападение на руското ядрено суперторпедо. То едва ли може да бъде открито, а дори и да бъде, ще е още по-трудно да бъде спряно. Уязвими са практически всички градове и военни бази, разположени по бреговете на Атлантическия и Тихия океан. Тази атака веднага би унищожила по-голямата част от населението, а вторичните, не по-малко опустошителни последствия, са вълни цунами и смъртоносно ниво на радиация.

Американските специалисти смятат, че "Посейдон" не е предназначен за атака, а по-скоро за оръжие, което предупреждава за ужасно възмездие. Руското суперторпедо се разглежда в йерархията като оръжие за вторичен удар. Неговата основна задача е силно психологическо въздействие върху потенциалния враг, тъй като в случай на нападение срещу Русия може да последва неудържим ядрен апокалипсис с невероятни последствия.

Съединените щати са активирали мрежата си от сателити, за да проследят евентуалния курс на торпедото, но поради факта, че е под вода, задачата се усложнява многократно, отбелязва още италианското издание.

Какво представлява "Посейдон"?

"Посейдон" (Статус-6) е руска разработка на многоцелева оръжейна система, предназначена да унищожи военноморските бази, инфраструктурата и икономиката в крайбрежната зона на потенциален противник, причинявайки му неприемливи поражения посредством създаването на обширни зони на радиоактивно замърсяване, които са неподходящи или направо смъртоносни за каквато и да било военна, жилищна или икономическа дейност за дълъг период от време.

"Посейдон" е ядрено оръжие на мегаторпедо с далекобойност 10,000 км, скорост от 185 km/h, способно да се придвижва на дълбочина до 1000 метра, и калибър от 1.6 метра. Водородния взрив е с мощност до 100 мегатона.

Според руски експерти по глобална сигурност и геостратегия новата руска оръжейна система ще позволи поддържането на стратегически паритет в света и ще намали вероятността от ядрена война. Официално тя е отговор на американските планове за изграждане на ефективна ПРО.

"Посейдон" като оръжейна система се свързва с най-новите разработки на руски ядрени подводници 5-то поколение. Според руски експерти, Статус-6 е „един ход напред“ в случай, че САЩ успеят да разработят своя ефективна и ефикасна ПРО, способна да прихваща и неутрализира руските междуконтинентални балистични ракети.

На 1 март 2018 г. президентът на Русия Владимир Путин представи проекта за стратегически подводен безпилотен апарат "Посейдон". Русия планираше да построи 32 такива устройства, които да бъдат използвани със специално модифицирани ядрени подводници от клас "Антей".

Източник/ци: Тревога в НАТО: Руската ядрена подводница "Белгород" е в Арктика, носи "Оръжието на Апокалипсиса"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!