Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Енергийният министър: България иска ценови таван за целия газ в ЕС

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че в България ще бъдат обсъдени мерки за охрана на "Турски поток" след взривовете по "Северен поток" 1 и 2.

"Трябва да обсъдим дали сегашните мерки по охрана на газопроводите са достатъчни и евентуално как бихме могли да повишим вниманието, обходите и сигурността на тези обекти, отчитайки, че ако резултатите покажат, че това е наистина целенасочено действие, вероятно има интерес така инфраструктура да бъде отстранявана или временно извеждана от експлоатация", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в Брюксел.

Относно темата за таван на цената на газа той разясни, че спорът е бил дали той да се отнася само за руския или въобще върху газа, който се купува в Европа. „Нашата позиция е, че ако се налага такава мярка, то трябва да бъде обща за всичкия газ и налагане на рамки само за руския газ ще представлява реално санкция, а не икономическа мярка за стабилизиране на пазара. ЕК взе под внимание всички коментари и продължават да работят по конкретни мерки, които ще бъдат обсъждани и евентуално гласувани на следващо заседание”, добави министър Христов.

Той коментира и третия въпрос, обсъждан на днешното заседание в Брюксел, а именно изтичането на газ от „Северен поток“ 1 и 2. „В България приемаме този инцидент много сериозно, защото част от международната инфраструктура преминава и през страната ни. Трябва да се вземат мерки за повишаване на сигурността и охраната на такива обекти”, заяви енергийният министър.

В изказването си по време на заседанието Росен Христов заяви, че интервенциите в пазара не трябва да водят до нарушаване на доставките или до недостиг, защото по този начин биха предизвикали обратен ефект. Според него мерките трябва да са временни и да гарантират, че след тях участниците на пазара ще могат да функционират нормално.

Източник/ци: Енергийният министър: България иска ценови таван за целия газ в ЕС - Tribune.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!