Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Валентин Вацев: Сега и двете страни признават, че всяка една може да унищожи другата

Хората от Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие стават руснаци завинаги. Това заяви руският президент Владимир Путин на официална церемония за подписване на договорите за приемането на четирите украински области в състава на Русия. Президентът каза в началото на речта си, че на референдумите „хората направиха еднозначен избор“. Какво още каза Путин… Пред ФАКТИ говори политическият анализатор Валентин Вацев.

– Г-н Вацев, каква нова ситуация се създава, след като руският президент Владимир Путин подписа указите за присъединяването на хората от Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие към Руската федерация?

– Новата ситуация се състои в това, че Москва показа, че няма намерение да се съобразява с нещо, за което много се говори в Русия.

А именно, че американската воля и международното право са станали едно и също нещо.

С тези действия Путин показа, че няма намерение да се съобразява с геополитическите визии на Запада и ще прави само това, което е в интерес на Русия. Очаквам да се стигне до нова Карибска криза (от 1962 година). Иначе приемането на тези нови територии беше нещо очаквано.

– А как гледате на самата реч?
– Тя не е нещо магистрално, за да чуем в нея нови истини, но потвърждава нагласата на руското ръководство до продължи по пътя, който е избрало. Ние сме в разгара на новата Студена война.

– Въпросът с новите територии, които Русия приема, е, че те стават с нов статут, а удар върху тях се третира като нападение над Руската федерация?
– С един удар на перото, с един подпис на Путин се променя смисълът на войната. Вече не може да се говори за „специална военна операция“, а се говори за законни отбранителни действия на руската армия срещу военни на Украйна, които воюват на територията на Русия. Различен е вече статутът на „специалната военна операция“, но и тя стигна до своя логически край. Не бива да се изненадваме, защото вече става дума за пълноценна война, в която двете страни не се ограничават с нищо, а си позволяват всички възможни ресурси, за които може да се мисли.

– След като Владимир Путин постигна това, като една от целите си, може ли да се стигне до затишие, защото той каза, че Русия е готова да преговаря?
– Да, това е нещо относително ново.

Очаквам не толкова затишие, а ескалация на напрежението.

В Студената война има три белега – сатанизация на противника, „желязна завеса“ и изостряне на напрежението с цел челно противопоставяне до степен за ядрена криза. Както бе в Карибската криза. Руското ръководство, според мен, съзнателно води военните действия към ситуация до челен сблъсък със САЩ, НАТО и ЕС. Русия отправи ултиматум, ако си спомняте. Но след това Кремъл остана крайно недоволен, че отговорът бе несериозен.

Към най-сериозните предложения на Москва бе отговорено с подигравки и с презрителен смях.

Сега, когато двете големи сили са изправени една срещу друга и се гледат, въпросът е кой първи ще мигне. Но също така става много ясно, че двете страни вече са равни. И това е причината да чуваме от страна на Кремъл, че използването на тактическо ядрено оръжие е възможно. Сега и двете страни признават, че всяка една може да унищожи другата. Този момент на ескалация наближава. След това идва разрешаването на конфликта. Както бе в периода 1962-1972 година, когато имаше затишие след Карибската криза. Предполагам, че кремълското ръководство, избягвам да говоря за Путин, защото десетки хора взимат политическо решение, но след решаването на тази криза нещата може да тръгнат да се нормализират. Но първо трябва да се мине през най-върховното ниво на ескалация, а това очаквам да стане в следващите дни, когато в Русия депутатите трябва да гласуват указите на президента. Те може да бъдат приети и с едно вечерно гласуване, но едва тогава ще може да се говори, че имаме „свършен факт“. След това ред идва на САЩ, които трябва да отговорят на предизвикателство. Споменаването на договора от Беловежката гора е изключително крайно предизвикателство от страна на Путин. Договорът за Беловежката гора касае официалното и окончателно разпускане на СССР. Всъщност досега Путин никога не е използвал такъв аргумент. Той се изразява по-заоблено и твърди, че разпадът на СССР е геополитическа катастрофа и неговите противници, съвсем ненужно, според мен, побързаха да го обвиняват, че той съжалява за СССР.

Той не съжалява за разпада на СССР, но като политик е длъжен да говори с мислите на масите.

Днешната руската политическа върхушка нe съжалява за СССР. Днешният руски политически елит има за цел да прави нещо друго и го прави. Руският военно-промишлен капитал и руският цивилно-промишлен капитал, говорим за руският индустриален капитал, вече е на власт. А той няма никакво намерение нито да пуска властта, нито да се връща назад. От Кремъл вече няколко пъти чуваме за използването на ядрено оръжие. Това е също част от играта на нерви срещу САЩ. Субектът на властта в Русия сега е нов. И това стана видимо от през януари на тази година. Властта в Русия няма намерение нито да отстъпва, нито да прави компромиси и те заявиха това без двусмислици.

https://fakti.bg/

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Генерал Майк Флин: Америка е превзета от комунисти

Путин: Днешните западни страни ми напомнят за болшевиките

Путин за културата на „събуждане“ - казва, че страната му я е преживяла и това е довело до десетилетия на тирания

Ето как САЩ осъществиха Великата октомврийска социалистическа революция и наложиха комунизма на света: Червената симфония (революцията под рентген) 

Фотоархив на комунистическите зверства

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

Източник/ци: Валентин Вацев пред ФАКТИ: С един подпис на Путин се променя смисълът на войната – Свободно слово

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!