Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гълъб Донев: Газопроводът с Гърция ще доставя гориво и за Украйна

Радев, Фон дер Лайен, президентите на Азербайджан и РСМ и премиерите на Гърция и Румъния пускат газа по ICGB

Урсула фон дер Лайен: Започва нова ера за България на свобода от руската зависимост

Гълъб Донев: Газопроводът с Гърция ще доставя гориво и за Украйна

Илхам Алиев: Ще удвоим доставките на газ за Европа, можем да продаваме и ток от вятърни централи

Президентът Румен Радев, шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев, на РСМ Стево Пендаровски и на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириякос Мицотакис и на Румъния Николае Чука дават официален старт на газопровода между България и Гърция.

По интерконектора България ще получава пълните количества азерски газ. Газопроводът започна да работи от 7 часа тази сутрин.

Първи на церемонията говори служебният премиер Гълъб Донев, който подчерта, че се е наложило администрациите да работят спешно, за да бъде пуснат газопроводът.

Новият газопровод може да задоволи пълните домашни нужди на България и да осигури диверсификация на източниците. България става по-малко уязвима и подобрява възможността ни да водим преговори, заяви Донев. За Гърция и България това не е едно търговско споразумение, а доказателство за отговорността и солидарността, простиращо се далеч отвъд интересите ни в региона. От втората половина на 2021 г. се сблъскваме с енергийна криза, ситуацията е трудна и бе утежнена от военния конфликт между Русия и Украйна. Съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е потвърждение, че сигурността на доставките може да се компрометира много бързо. Заради това стратегическото значение на газопровода надхвърля границите на България и отношенията ни с Гърция. Ще се осигури преноса на природен газ и към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа, заяви още Гълъб Донев.

Газопроводът ще се възползва от строящия се терминал в Александруполис, добави още служебният премиер.

200 млн. евро или 70% от финансирането е осигурена пряко или с помощта на Европейската комисия, подчерта водещият на церемонията Илия Лингорски.

Това събитие е специално и денят е много важен. Проектът за газов интерконектор стои на масата още от 2009 г., когато България бе тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати транспорта на газ през Украйна, започна речта си шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя благодари на всички български и гръцки правителства за свършената работа.

ЕС подкрепя този проект и практически и финансово с 250 млн. евро. Започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия преди Русия да започне ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление от газ на България, подчерта още шефката на ЕК.

Благодарение на проекти като интеконектора Европа ще има достатъчно газ през зимата, заяви още Фон дер Лайен.

Кризата изисква от Европа общ отговор да се намалят цените на енергията за домакинствата. В ЕС се споразумяхме да ограничин изключителните доходи на фирми и да ги насочим за подкрепа на бизнеса и домакинствата. Но като го правим трябва да подкрепяме нашия единен пазар – това е силата на ЕС. Без европейска решителност рискуваме да бъдем разцепени. Важно е да имаме равни възможности за всички на пазара на ЕС. Ще свършим много повече да ограничим цените на енергията, които отслабват нашата икономика, каза още председателката на ЕК.

Нека заедно се изправим и да изготвим един силен енергиен съюз, заключи тя.

От години азерският газ е на пазара в Европа, вече е и в България. Южният газов коридор промени картата на Европа. Той пренася газ до потребителите по нов път и от нов източник. Има и няколко други газови полета в Азербайджан, които ще допринесат да увеличив обема на доставките, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Много скоро ние ще бъде и надежден доставчик на електрическо от вятърни станции за Европа. В момента обсъждаме как точно да доставим това електричество, добави той.

До 2027 г. смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Вече започнахме консултации за разширяване на ТАНАП и ТАП, за да осигурим допълнителни доставки. Искам да поздравя народа на България, народа на Гърция с това историческо събитие – завършването на интеконектора, заяви още Алиев.

Преди два месеца в Комотини заедно с тогавашния премиер Кирил Петков отпразнувахме привършването на строителството на този енергиен мост между България и Гърция. Този интерконектор драматично променя енергийната карта на региона. Началото на търговските операции е важен момент за цяла Европа. Той ще подсили сигурността на доставките на енергия на Балканите и в цяла Европа. Това е координация на сътрудничеството и усилията на нашите правителства. Работих интензивмно с Бойко Борисов, Кирил Петков и техните правителства и всичкси осъзнаваме важността на тези усилия, заяви в словото си премиерът на Гърция Кириякос Мицотакис.

Този тръбопровод свързва европейски държави с едни и същи европейски ценности и е израз на нашата увереност, че ще се справим с предизвикателствата. Ще повишим просперитета на нашите народи, заяви още гръцкият министър-председател. Той подчерта важността от обща европейска позиция, за да се противопоставим на руския енергиен шантаж.

Всички стъпки да увеличим нашето сътрудничество ще доведат до енергийни източници на разумни цени. Трябва да увеличим капацитета на нашето производство и да си напишем домашното в Европа, за да диверсифицираме заедно нашите енергийни доставки. Молдова, Украйна и Западните Балкани също разчитат на това. Интерконекторът между Гърция и България допринася сериозно. Но трябва да признаем, че диверсификацията трябва да се ускори и Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива, заяви министър-председателят на Румъния Николае Чука. Той поиска бързо завършване на вертикалния газов коридор.

Чука отправи специални благодарности за завършвавено на газопровода към бившия български премиер Кирил Петков и гръцкия министър-председател Кириякос Мицотакис.

Искам да поздравя нашите български и гръцки приятели. Никой от нас в началото не вярваше колко ще е важен този проект, а го мислехме за някакъв лукс. В момента виждаме как Румен Радев, Бойко Борисов, Кирил Петков, Кириякос Мицотакис го виждаха по по-различен начин и сега ще се възползват от предимствата на този проект. Той ще е важен и за Сърбия и се надявам, че през 2023 г. по това време ще отпразнуваме такава церемония и в нашата страна със завършването на връзката България-Сърбия. Ще имаме трудна есен, трудна зима. Когато пристигнах се усещах като черната овца в тази компания, но благодаря на госпожа фон дер Лайен, която помогна много за интеконекторите между Сърбия и България и връзката със Северна Македония. Без подкрепата на Европа нямаше да постигнем тази цел. Без президента Алиев пък нямаше как да разчитаме на диверсификация

24 часа

24chasa.bg

Източник/ци: Гълъб Донев: Газопроводът с Гърция ще доставя гориво и за Украйна – О Новини

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!