Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАТО попари мераците на Зеленски да влезе в Алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг попари мераците на Володимир Зеленски, като обяви невъзможността Украйна да бъде приета в Северноатлантическия алианс в момента.

НАТО не е част от конфликта в Украйна, заяви Столтенберг малко след като украинското ръководство подаде молба за ускорено присъединяване към Алианса. И припомни, че решенията за разширяване на военния съюз се вземат с единодушие от всичките 30 страни-членки.

След анексирането на Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие от Русия, украинският президент поиска незабавно страната му да бъде приета в Алианса по ускорена процедура. Вместо това обаче той получи отказ от Столтенберг. „Сега сме фокусирани върху оказването на подкрепа на Украйна, за да й помогнем в самоотбраната“, каза ръководителят на военно-политическия блок.

„За втори път Русия завзема насилствено украинска земя. Това не води до промяна - това е война на Русия срещу Украйна. Тези земи са Украйна - Донецк е Украйна, Луганск е Украйна, Херсон е Украйна, Запорожие е Украйна, както и Крим е Украйна“, каза Столтенберг.

„Украйна има правото да си върне обратно завзетите земи - тя може да се защитава и да продължи с военните действия за освобождаването на свои земи. Анексирането не води до промяна в това. Решени сме да продължим подкрепата за самоотбраната на Украйна колкото е необходимо“, допълни генералният секретар.

„НАТО не е част от конфликта, ние сме отбранителен съюз. Единни сме в защитата на всяка педя от Алианса“, посочи още той.

Признание на Столтенбег, че НАТО е в Украйна от 2014г!

Източник/ци: НАТО попари мераците на Зеленски да влезе в Алианса | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!