Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Стив Ханке: „Перфектната буря“ е зад ъгъла, а епицентърът е Европа

България е сред най-засегнатите страни от инфлацията

Инфлацията като чудовищна хидра съсипва европейската икономика. Нито шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард, нито шефът на Федералният резерв Джером Пауъл могат като Херкулес от древногръцките легенди да се се справят с нея.

Всеки ден ЕЦБ и ФЕД дават сигнали, че ще повишат отново лихвите, за да овладеят чудовищната инфлация. Но явно не разполагат с нужните инструменти, за да се изчистят авгиевите обори на световните финанси. Все още не се е появил финансовият Дедал, който да построи или поне да укрепи световната финансова система. Бащата на Валутния борд у нас и американски икономист професор Стив Ханке в своя позиция, изложена пред Епицентър.бг, обвинява директно ФЕД за огромната инфлация.

„В Съединените щати председателят на Федералния резерв Джером Пауъл позволи паричното предлагане да излезе извън контрол през 2020 г. Това създаде огромна инфлация. През последните шест месеца на практика няма ръст на паричното предлагане. Федералният резерв е пренебрегнал класическата количествена теория на парите и няма истинска, последователна теория за инфлацията“, коментира професор Ханке.

Така страната, мечта на много българи повече от век, се оказва прикована от сериозни икономически проблеми.

Азиатският икономически тигър Китай също се оказва затънал в сериозно икономическо тресавище. „Световната банка понижи прогнозата си за растеж на БВП на Китай за 2022 г. до 2,8%. Това е първият път от 1990 г., когато Китай реализира по-нисък темп на растеж от който и да е от азиатските си съседи. Политиката на Китай за нулево блокиране на COVID беше пълна катастрофа“, коментира професор Ханке пред Епицентър. бг. 

Мрачна е прогнозата на проф. Ханке и за Европа. „Що се отнася до Европейския съюз, той също е в пълна война с Русия, война, която опустошава европейските икономики и дестабилизира социалната и политическа среда в Европа. Проблемите на Европа са много по-големи, отколкото ни карат да вярваме“, посочва професор Ханке.

Ако все пак серийното увеличение на лихвите от ФЕД и ЕЦБ даде резултат, то ще намали икономическия растеж, ще свие на разходите на фирмите, които ще бъдат принудени да освобождават работници и ще доведе до висока безработица.

България е една от най-засегнатите европейски страни от надигащите се като цунами нива на инфлацията. Тя вече е на нивата от 1998 година, малко след периода на хиперинфлация през 1997 година. Разликата между злополучната 1997 година и сега е, че вече имаме валутен борд, който удържа икономиката ни. Всичко е в ръцете на политиците, които сега пресмятат тежестта си във властта преди вота на 2 октомври.

Икономиката на ЕС продължи да се възстановява от пандемичните спадове през последните месеци, дори на фона на ускорената заради войната в Украйна инфлация. Резултатите за безработното население на стария континент през юни бяха най-ниското ниво на показателя от 1998 г., когато европейската статистическа служба започва да го отчита. Перспективата за тази положителна тенденция да се прекъсне и безработицата да започне да расте. Под натиска на високите енергийни цени все повече компании ще започнат да изпитват трудности. Решението до голяма степен е в ръцете на Брюксел, който е на крачка разстояние да наложи таван на енергийните цени.

Очевидно богинята Фортуна няма да излее от своя рог изобилието и благоденствието за света. А инфлацията и безработицата като древногръцките чудовища Ехидна и Химера ще съсипват европейските икономики навред.

Официалните данни сочат, че Германия от 70 години не е имала толкова висока инфлация – 10,9 процента за септември. В Белгия инфлацията не е стигала такива високи от 1975 г. , изчислиха експертите.
„Перфектната буря“ е зад ъгъла като аналог на земетресение от най-висока степен, а епицентърът е Европа.

Източник/ци: Идват тежки дни за Европа.Стив Ханке: Войната на ЕС с Русия опустошава европейската икономика

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!