Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Един ход ускорява икономическия колапс на ЕС – мистериозни експлозии в заводи за LNG в

След поредица от мистериозни експлозии в заводи за LNG в САЩ...

Шведският външен министър Ан Линде заяви , че инцидентът с изтичане на газ по газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" се дължи на експлозии и предположи, че това е диверсия.

Измервателни сеизмологични станции в Швеция и Дания регистрираха две подводни експлозии близо до остров Борнхолм, където минават газопроводите, съобщи телевизионният канал SVT, позовавайки се на Шведската национална сеизмична мрежа.

Магнитудът на една от експлозиите достигна 2,3, което беше регистрирано в 30 измервателни станции в Южна Швеция. Координатите на измерените взривове са в същия район, където са регистрирани изтичанията на газ. По думите на Бьорн Лунд, професор по сеизмология и директор на Шведската национална сеизмична мрежа, информацията за експлозиите е предадена на въоръжените сили.

Правителството на Дания потвърди, че течовете от Северен поток се считат за резултат от целенасочени действия.

Сега Северно море около Борнхолм кипи не само от изтичащия на повърхността газ, но и заради активността на военния флот около мястото на експлозиите. В района на инцидента се намират военни кораби на Федерална република Германия и Дания, ден преди това имаше военни кораби на САЩ, водени от УДК Кийрсардж /Kearsarj UDC/, и именно в района на Борнхолм техните системи за автоматична идентификация бяха изключени.

Бившият полски външен министър, член на Европейския парламент Радослав Сикорски благодари на САЩ за извеждането от експлоатация на газопровода "Северен поток". „Малко нещо, но толкова удовлетворяващо“, туитна той. Благодаря ви САЩ!

За да докаже, че благодарностите му не са напразни, Сикорски цитира президента на САЩ Джо Байдън на 7 февруари, когато той каза, че Америка ще сложи край на „Северен поток 2“, ако руските войски пресекат украинската граница. И сега, триумфира Сикорски, ако Русия иска да възобнови доставките на газ за Европа, тя ще трябва да преговаря със страните, които контролират газопроводите Ямал и Дружба, тоест с Украйна и Полша.

Германия не само загуби руския газ, но и „влезе вътре“ с парите: най-големите акционери на оператора на двата потока, в допълнение към Газпром, са германските компании Wintershall и E.ON. Съгласно дългосрочните договори и принципа " вземи или плати " , Германия се задължава да купува най-малко 40 милиарда кубически метра руски газ годишно до 2030 г. И дори да няма газ, германците пак трябва да плащат.

А Der Spiegel съобщи , че миналото лято ЦРУ е изпратило информация до Берлин, че може да бъде атакуван газопровод, минаващ по дъното на Балтийско море.

Малцина обърнаха внимание на поредицата от мистериозни експлозии в заводите за втечнен природен газ в САЩ и САЩ, които наскоро се състезаваха с Катар и Австралия за първото място в износа на втечнен газ, но така внезапно загубиха позиции. Причината беше поредица от необясними инциденти в американски заводи.

На 8 юни 2022 г. избухна експлозия в завода за втечнен природен газ Freeport в Куинтана, Тексас , което доведе до изпускане на втечнен природен газ, запалвайки облак от пари на природен газ и причинявайки пожар. Заводът, който представляваше 20 процента от износа на втечнен природен газ от САЩ, все още не е пуснат в експлоатация, което доведе до рязко покачване на цените на газа в Европейския съюз. Загубата на световния енергиен пазар поради затварянето на предприятието ще бъде около 1,2 милиона тона на месец.

На 1 юли избухна експлозия в рафинерията Petro Star във Валдес, Аляска.

На 7 юли газопроводът за пренос на енергия (ET.N) избухна , причинявайки двучасов пожар в селски район в западните покрайнини на Хюстън, Тексас.

На 15 юли мощна експлозия извади от строя завода за LNG на OneOk в Медфорд, Оклахома. Експлозията е била толкова мощна, че всички производствени мощности на завода са изгорели напълно.

На 30 юли подземен тръбопровод избухна и изгоря в Мон Белвю, Тексас, увреждайки съоръжението за съхранение на LNG Lone Star.

От май две трети от доставките на втечнен природен газ от САЩ са отишли за Европа. Вашингтон се закле да даде на европейците газ при сравними условия с Русия, но след бомбардировките Белият дом имаше "неустоим" аргумент, за да се оправдае с недостига на гориво в САЩ.

Освободените количества газ останаха в САЩ, което доведе до по-ниски цени на американския пазар. И икономическата ситуация в страните от Европейския съюз, разчитащи да получат гориво от американски производители, започна бързо да се влошава.

Така администрацията на Байдън с един ход ускорява икономическия колапс на ЕС и при това откъсва Европа от руския газ.

Във Вашингтон вече говорят за „ръката на Москва“. Въпреки това икономическите щети, нанесени на Русия в резултат на едновременното спиране на два газопровода, са очевидни, а „политически щети не се очертават“, пише Der Spiegel.

Спомням си думите на Кондолиза Райс, казани през 2014 г. (все пак трябва да обръщаме внимание на подобни изявления): „Руската икономика е уязвима. 80% от руския износ са нефт, газ и минерали. Хората казват: "Е, ама на европейците ще се срине енергетиката."

Да, ама руснаците ще останат без пари, преди европейците да останат без енергия... Това е един от малкото инструменти, с които разполагаме. В дългосрочен план просто трябва да промените структурата на волатилността. Бихте искали да сте по-зависими от енергийните ресурси на Северна Америка. От гигантските запаси от нефт и газ, които имаме в САЩ. Бихте искали тръбопроводи, които не минават през Украйна и Русия. От години се опитваме да заинтересуваме европейците от алтернативни маршрути. Време е да го направим!"

Източник/ци: Америка зарибява Европа към своя втечнен газ - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!