Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бившият външен министър на Полша благодари на САЩ за взривения "Северен поток". Белият дом: Нелепи са руските намеци, че САЩ може да са отговорни за течовете от "Северен поток"


Полският евродепутат Радек Сикорски и Джо Байдън. Източник: Радек Сикорски, Twitter

Бившият полски министър на отбраната и на външните рабмоти Радек Сикорски приписа на Съединените щати саботажа на двата газопровода "Северен поток" 1 и 2, които пренасят природен газ от Русия до Германия. "Благодарим ви, САЩ", написа Сикорски в "Туитър". Сикорски беше министър на националната отбрана от 2005 до 2007 г., а преди това е бил заместник-министър на националната отбрана и заместник-министър на външните работи. В момента е избран за член на Европейския парламент, пише американското списание "Форбс".

Държавният секретар на Полша Станислав Жарин осъди твърдението на Сикорски в "Туитър" като "руска пропаганда", наричайки го "кампания за клевета срещу Полша, САЩ и Украйна, обвиняваща Запада в агресия срещу "Северен поток" 1 и 2." "Потвърждаването на руските лъжи в този конкретен момент застрашава сигурността на Полша. Какъв акт на груба безотговорност!" - написа Жарин в "Туитър".

Припомняме, че президентът на САЩ Джо Байдън обеща на 7 февруари да попречи на "Северен поток 2" да започне да функционира, ако Русия нахлуе в Украйна. "Ако Русия нахлуе", каза Байдън, "тогава вече няма да има Северен поток 2. Ние ще му сложим край".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж".

По-рано в рамките на няколко часа бяха открити три теча в газопроводите "Северен поток" и "Северен поток-2". Първият от тях беше открит в "Северен поток-2" в близост до датския остров Борнхолм. След това в "Северен поток" бяха открити два теча. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е изтекло в морето. На самолетите и корабите е наредено да се държат на разстояние най-малко пет морски мили от мястото на инцидентите.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че в понеделник са регистрирали две експлозии по трасетата на газопровода.

Белият дом: Нелепи са руските намеци, че САЩ може да са отговорни за течовете от "Северен поток"

"Нелепо е" от страна на Русия да намеква, че САЩ може да са отговорни за течовете от газопроводите "Северен поток", коментира днес Ейдриън Уотсън, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом, цитирана от Франс прес и БТА.

"Знаем, че всичко, което Русия разпространява от много време насам, е дезинформация и сега го прави отново", заяви тя след като говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова призова американския президент Джо Байдън да каже дали САЩ са замесени.

"Американският президент е длъжен да отговори на въпроса дали Съединените щати са изпълнили заплахата си", написа Захарова в "Телеграм", припомняйки изявление на Байдън от началото на февруари. Тогава той заяви, че Вашингтон ще "сложи край" на проекта "Северен поток 2", ако Русия започне военна офанзива в Украйна.

От Белия дом подчертаха, че тези изказвания всъщност са отражение на интензивния натиск, упражнен от американския президент върху Германия да изостави проекта за газопровода "Северен поток 2" - усилие, което се увенча с успех.

Стана в Китай, сега става в САЩ, а от там и по целия свят?

Нечувано зло! Организирано отнемане на органи от живи хора!

„Комунизмът е проникнал в Америка и в целия свят“, предупреждава бивш затворник на съвестта

Източник/ци: Бившият външен министър на Полша благодари на САЩ за взривения "Северен поток" | Glasove.com

Белият дом: Нелепи са руските намеци, че САЩ може да са отговорни за течовете от "Северен поток"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!