Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Tagesspiegel": Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги

Още през лятото ЦРУ е предупредило Германия за възможни атаки срещу тръбопроводите за природен газ, пише Tagesspiegel. Такъв сигнал от американското външно разузнаване е получен в Берлин през лятото, съобщи във вторник "Шпигел", позовавайки се на "запознати".

В обширна статия на германският Tagesspiegel  се твърди, че органите за сигурност във Федералната република предполагат, че трите тръби на газопровода в Балтийско море "Северен поток" 1 и 2 ще бъдат завинаги неизползваеми след инцидента в Балтийско море. Ако те не бъдат поправени бързо, солената вода ще доведе до безвъзвратното им корозиране, е научил вестникът от правителствени източници. Това би направило двата газопровода неизползваеми за газов пренос в бъдеще.

Подобно на Европейската комисия, германските органи за сигурност и чуждестранните тайни служби подозират акт на саботаж.

Поради сложността на атаката експерти и правителствени кръгове смятат, че тя може да бъде извършена само от държавен участник. Спекулациите са в посока Русия, но мотивът е неясен, отбелязва още "Tagesspiegel". 

Вече се разглеждат сателитни изображения за движения на кораби в навечерието на детонациите.

Една от теориите е, че водолази може да са поставили експлозиви в двете тръби на "Северен поток" 1 и в една от двете тръби на все още неработещия  "Северен поток" 2. Според информация на Tagesspiegel течовете са огромни и скоростта на падане на налягането е съответно висока.

Освен това има значително разстояние между трите места, откъдето са възникнали течовете. Поради големината на течовете в тръбите може да влезе изключително голямо количество солена вода.

В понеделник сеизмолозите регистрираха вибрации в близост до откритите течове в Балтийско море. Сеизмограф на датския остров Борнхолм регистрира земетресение два пъти - веднъж в 2 часа сутринта местно време и отново в 19 часа, съобщи германският изследователски център GFZ във вторник.

От GFZ не пожелаха да кажат дали отклоненията на измервателния уред са причинени от взривове, които показват саботажни действия по газопроводите. Няма данни за земетресения. Бьорн Лунд от Шведския сеизмологичен център към университета в Упсала каза пред телевизионния оператор SVT: „Няма съмнение, че това са били експлозии“. 

Германия задоволяваше по-голямата част от енергийните си нужди чрез внос, поради което немските управляващи оценяват възможните последици от проблема, който на Запад беше наричан "саботаж" и "умишлен акт". Поради това Берлин засилва контрола над своите териториални води, като според източниците на Tagesspiegel атаката трябва да е била извършена от друга държава, без да се изключва Русия.

По-рано в сряда от Кремъл заявиха, че онези, които се опитват да обвинят Москва в повреда на тръбите, правят "предсказуемо глупави" изявления, добавяйки, че Швеция и Дания трябва да са регистрирали кой е навлязъл в техните води, и подчертаха, че САЩ са увеличили печалбата си, след като наскоро увеличиха доставките на газ към Европа.

Източници: tagesspiegel.de, БНР

Източник/ци: "Tagesspiegel": Тръбите на "Северен поток" в Балтийско море вероятно са унищожени завинаги | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!