Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Десетки хиляди на протест в Прага. Искат излизане от НАТО и ЕС и договори за газ с


V Praze demonstrovaly proti vládě desítky tisíc lidí, žádaly její demisi

Източник: Чешки новини

На Вацлавския площад в Прага започна демонстрация срещу правителството. Според полицията са се събрали няколко десетки хиляди души. Организаторите настояват за оставката на коалиционния кабинет и за промяна на политическата посока на страната. Това съобщи един от тях - социалдемократът Иржи Хавел. В началото на септември протестите, организирани от Комунистическатапартия и дясната Партия на свободата и пряката демокрация събраха 70 000 души.

"Искаме да обърнем политическата посока на страната ни на 180 градуса. Искаме да постигнем тази промяна по ненасилствен начин", каза Хавел. Ладислав Врабел, вторият от организаторите, заяви, че правителството трябва да подаде оставка, да се проведат нови избори и "пронационални експерти" да поемат управлението на страната. Първият говорител беше Мирослав Шевчик, декан на Стопанския факултет на Икономическия университет в Прага.

Събитието започна малко след 14:00 ч. с чешкия национален химн.

Участниците развяха национални знамена и плакати срещу правителството. Те носеха лозунги като "Не на болни по дух, ум и характер правителства" или "Отново копаем с ръце в земята". На мястото на протеста имаше и щанд, на който комунистите събираха подписи в подкрепа на своя кандидат за президент Йозеф Скала.

Организаторите се определят като политически необвързани граждани. Те озаглавиха протеста си "Ненасилствена революция" и оповестиха исканията си по време на предишното си събитие в началото на септември. Те настояват за сключване на договори за доставка на газ директно с Русия, за излизане от НАТО, ЕС, ООН и Световната здравна организация (СЗО), за доброволност на ваксинациите и за "прекратяване на планираното размиване на нацията" от украински бежанци. Други искания включват продоволствена независимост или "освобождаване" на местната индустрия от "зависимостта" от чуждестранни компании.

Според организаторите събитията на Вацлавския площад ще се излъчват на живо на екрани в центъра на Бърно, Плзен, Либерец, Ческе Будейовице, Ухерске Храдище, Карвина, Хавиржов и Неждек. Друг организатор, опозиционната SPD, организира демонстрация срещу правителството в Острава.

В Бърно около 1 500 души се събраха на Зеления пазар този следобед на антиправителствена демонстрация, според оценките на полицията и секретаря на район Бърно-Сред Петр Штика. Участниците наблюдаваха действието на голям екран на Вацлавския площад в Прага, където се проведе основната част от събитието. Протестни акции се проведоха днес и в други чешки градове, като според полицията стотици хора са се събрали на централния площад на Републиката в Пилзен, около 500 в Либерец пред Дома на културата и около 100 в Оломоуц в района пред областната управа в близост до жп гарата. Демонстрацията, наречена "Чешката република на първо място", е организирана от Иржи Хавел и Ладислав Врабел, които стоят и зад демонстрацията в Прага в началото на септември, в която според полицията са участвали около 70 000 души.

Източник/ци: Десетки хиляди на протест в Прага. Искат излизане от НАТО и ЕС и договори за газ с Русия | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!