Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Икономическият растеж в еврозоната може да падне до нула: ЕЦБ

Икономическият растеж в еврозоната се срина и скоро може да се срине до нула, заяви вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Виждаме, че през третото и четвъртото тримесечие има значително забавяне и може да се окажем с темпове на растеж, близки до нулата“, каза Луис де Гиндос на конференция.

Икономическата продукция страда поради нарастващите разходи за енергия и загубата на руски природен газ, което повиши риска от разпределение на енергията през предстоящия отоплителен сезон. Повишените цени на енергията доведоха годишната инфлация в еврозоната до 9,1% през август и се очаква да я повишат до 9,6% този месец, което е рекордно високо за региона.

ЕЦБ повиши лихвените проценти по-рано този месец с безпрецедентни 75 базисни пункта, за да се бори с инфлацията. Регулаторът заяви, че предстоят повече повишения на лихвите, като анализаторите очакват нов ход на лихвите през октомври, с повече увеличения на всяка среща до следващата пролет.

Де Гиндос не разкри колко агресивни ще бъдат тези предстоящи ходове, отбелязвайки само, че те ще бъдат „зависими от данни“ и подчертавайки, че инфлационният натиск значително се е увеличил през последните месеци.

Източник/ци: Икономическият растеж в еврозоната може да падне до нула: ЕЦБ - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!