Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фон дер Лайен: Изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж". Швеция e засякла експлозии край газопроводите "Северен поток"

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Говорих за саботажа на "Северен поток" с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен", написа Фон дер Лайен в Туитър. "Изключително важно е да се разследват инцидентите и да се стигне до същината на събитията и причините за тях. Всяко прекъсване на активната европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще получи възможно най-строг отговор", заяви тя вчера.

Швеция e засякла експлозии край газопроводите "Северен поток"

Шведски сеизмолози са регистрирали експлозии край газопроводите "Северен поток". Първатa е избухнала в понеделник малко след 5:03 ч., втората в 22:03 часа същия ден.

Една от експлозиите е била с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер.

Това съобщи Бьорн Лунд, сеизмолог, работещ в университета в Лунд и ръководител на Шведския национален сеизмологичен институт, пред местното издание SVT.

„Няма съмнение, че това са били експлозии. Това беше засечено дори от една от нашите измервателни станции в най-северната част на Швеция”, каза Лунд.

Външният министър на Швеция Ан Линде обяви, че шведското правителство ще проведе кризисно заседание поради предполагаемата саботажна акция срещу газопровода в шведски води.

Източник: epicenter.bg/ Glasove.com

Източник: epicenter.bg/ Glasove.com

Източник/ци: Petel.bg - новини - Фон дер Лайен: Изтичането на газ от газопровода "Северен поток" в Балтийско море е "акт на саботаж"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!