Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Денят за размисъл не е ден за пропаганда и агитация, добавя той

Денят за размисъл не е ден за пропаганда и агитация, добавя той

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или еврокомисар №1 само недискретно ще подкрепи близки до сърцето й български партии, открито погазвайки забраната за агитация в деня за размисъл?

Велизар Енчев 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига на официално посещение у нас на 1 октомври. Посещението е по покана на президента Румен Радев, който, незнайно защо, реши точно в този ден да има церемония за откриването на газовия интерконектор с Гърция.

Смущаващото (всъщност скандалното!) в този случай не може да се отмине с политкоректно мълчание: визитата е в деня за размисъл и е само 24 часа преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври.

Защо държавният глава погазва закона, повеляващ на 1 октомври да цари предизборно мълчание и забраняващ всякаква политическа агитация?

Урсула фон дер Лайен е не само шеф на ЕК, но и ярко политическо лице, отстояващо ценности, припознати от кохорта родни политици.
Откриването на интерконектора, броени часове преди вота, внушава гръмки геополитически послания, което е крещящо нарушение на изборния закон.

На 1 октомври проправителствените медии в един глас ще облъчват електората с едно послание: България прегръща евроатлантическите ценности, отказва се от действащ договор за евтин руски газ и ще купува скъп втечнен газ отвъд океана...

Това не е ли забранена от закона предизборна агитация?
Има и друго - в деня за размисъл у нас ще са президенти и премиери на съседни страни, като се открояват две имена – на сръбския президент Александър Вучич и на македонския държавен глава Стево Пендаровски.
Така, в самото навечерие на избори, ставаме домакин на международна среща на най-високо ниво, което е без прецедент в изборната практика на близки и далечни страни.

Всъщност прецедент има и той отново бе дело на президента Радев.
На 11 юли 2021 г. у нас се проведоха извънредни парламентарни избори. 

Пак по инициатива на държавния глава, на 8 и 9 юли в София се състоя среща на инициативата „Три морета“. Като домакин на форума Румен Радев посрещна дъpжaвни глaви и pъĸoвoдитeли нa дeлeгaции oт 12-тe дъpжaви.

В първия ден на срещата стана неофициалната промоция на бъдещия български премиер. Във видеообръщението си към високопоставените участници в „Три морета“ американският президент Джо Байдън изненадващо спомена името на… икономическия министър Кирил Петков. Само три месеца по-късно той основа „Продължаваме промяната“, а през декември пое изпълнителната власт след поредните извънредни избори.

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или еврокомисар №1 само недискретно ще подкрепи близки до сърцето й български партии, открито погазвайки забраната за агитация в деня за размисъл?

Учудващо е, че до момента участниците в изборите не поискаха от Румен Радев да отложи за друга дата откриването на интерконектора. Вероятно се боят да не бъдат анатемосани като евроскептици, което си е жива ерес.

Още не е късно партиите да го поискат. Защото денят за размисъл не е ден за пропаганда и агитация, дори това да се прави от висши еврочиновници.

Източник/ци: Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!