Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Bloomberg: Планът на Германия да замени руския газ се провали

Само една партида LNG от ОАЕ ще бъде доставена на плаващ терминал в Германия до началото на 2023 г., съобщи Bloomberg. Това е всичко, което канцлерът Олаф Шолц успя да договори. Най-голямата икономика в Европа е застрашена от прекъсвания на тока и ограничения.

Мистериозно изтичане на газ в Балтийско море от „Северен поток-2“

САЩ са заплашени от недостиг на природен газ: Ройтерс

Германският канцлер Олаф Шолц успя да договори само една доставка на втечнен природен газ от Обединените арабски емирства и сключи необвързващо споразумение за по-нататъшни доставки. Това предполага, че най-голямата икономика в Европа няма да намери заместител на доставките от Русия.

Товарът от 137 000 кубически метра ще бъде доставен от Националната петролна компания на Абу Даби ADNOC на германските комунални компании RWE до началото на 2023 г. ADNOC също подписа меморандум за разбирателство за увеличаване на доставките през следващата година. Последвалото пътуване до Катар не доведе до нови сделки.

Допълнителните доставки станаха критични за Германия, след като Кремъл затвори ключов тръбопровод. Длъжностни лица предупредиха за прекъсвания на електрозахранването и разпределяне на електроенергията тази зима, докато икономиката на страната се плъзга към рецесия. Сделката, обявена в неделя, показва колко трудно е страната да си осигури допълнителни обеми.

„Трябва да сме сигурни, че глобалната коалиция за втечнен природен газ се доближи до удовлетворяване на  голямото търсене“, каза Шолц в Абу Даби.

Ден по-рано Шолц посети Саудитска Арабия, където се срещна с престолонаследника на водещата сила в ОПЕК и проведе разговори за бъдещо сътрудничество и внос на водород. Тези въпроси обаче са по-скоро за дългосрочната сигурност, отколкото за възможния недостиг през предстоящата зима.

След ОАЕ Шолц отиде в Катар, където обсъди с емира на страната дългосрочни планове за доставки на газ и водород. Германия и Катар обсъждат доставките на LNG от няколко месеца, но Германия не желае да сключва дългосрочни договори на рекордни цени.

След срещата в Катар Шолц направи изявление, но не спомена споразумения за доставка. Министърът на енергетиката на Катар отбеляза в събота, че преговорите с германските компании RWE и Uniper за дългосрочни договори за LNG продължават.

Съгласно условията на сделката с ADNOC LNG ще бъде доставен до плаващия терминал на RWE в Брюнсбютел близо до Хамбург още в края на декември. Германия активно изгражда плаващи терминали за внос на LNG и се очаква някои от тях да бъдат готови тази зима.

ADNOC също постигна споразумение с доставчика на гориво Wilhelm Hoyer & Co за доставка на до 250 000 тона дизел на месец през 2023 г., според държавната информационна агенция на ОАЕ WAM. Компанията направи първата си директна доставка на дизелово гориво за Германия по-рано през септември.

В допълнение, базираната в Абу Даби Masdar ще развива вятърна енергия в Северна Европа и Балтика, за да увеличи производството на възобновяема енергия до 10 гигавата до 2030 г., съобщава WAM.

Планът на Америка работи: Европа се руши

Европа плаща седем пъти повече за газ от САЩ: Bloomberg

Цените на дървата за огрев в Германия скочиха с 85%

Европа се разпада пред очите ни

Източник/ци: Bloomberg: Планът на Германия да замени руския газ се провали - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!