Следвайте "Буднаера" в Телеграм

САЩ краде над 80% от добития петрол в Сирия (ВИДЕО)

222 цистерни са изнесли петрол контрабандно от Сирия за Ирак през последната седмица. Конвой от 79 цистерни, превозващи суров петрол от петролни находища в Джазира, Североизточна Сирия, е преминал през Ал Махмудия в Северен Ирак, съобщи Сирийската арабска информационна агенция.

Във вторник други 60 цистерни са контрабандирали сирийски петрол в Ирак. Два дни по-рано информационната агенция съобщи, че още 83 цистерни са преминали в Ирак през Ал Махмудия и Ал Уалид.

Сирийското министерство на петрола публикува изявление, в което обвини американските сили, окупиращи Сирия, че са отговорни за кражбата на по-голямата част от петрола в страната.

„Количеството на производството на петрол през първата половина на 2022 г. възлиза на около 14,5 милиона барела, със средно дневно производство от 80,3 хиляди барела, от които 14,2 хиляди се доставят ежедневно на рафинерии“, се казва в изявлението на министерството на петрола.

В изявлението се казва още, че „американските окупационни сили и техните наемници“, визирайки подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), „крадат до 66 000 барела всеки ден от полетата, окупирани в източния регион“, което възлиза на около 83% от ежедневното производство на петрол в Сирия.

Според данните на министерството сирийският петролен сектор е претърпял загуби, достигащи „около 105 милиарда долара от началото на войната до средата на тази година“ в резултат на американската кампания за кражба на петрол.

Освен това в изявлението се подчертава, че освен финансовите загуби в петролния сектор, има отети човешки животи: 235 души са убити, 46 – ранени и 112 – отвлечени“.

На 10 август кадри, заснети от руски хеликоптер, бяха публикувани в социалните мрежи, показвайки конвой от цистерни, контрабандиращи петрол от Ракка за Ирак.

През 2019 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призна, че американските военни са в Сирия заради птрола: „Ние държим петрола на Сирия. Ние имаме петрол. Оставихме войските си само заради петрола“, каза Тръмп.

САЩ имат най-малко 900 войници, разположени в Сирия, по данни на Пентагона. Официалното оправдание на администрацията на Байдън е да се предотврати възраждането на ИДИЛ  – терористичната група, която контролираше широки части от Североизточна Сирия и Северозападен Ирак между 2014 и 2017 г.

Сирийски представители твърдят, че продължаващото присъствие на Вашингтон в страната има за цел да попречи на Дамаск да си възвърне контрола върху петрола, природния газ и хранителните ресурси в североизточните му региони.

Източник/ци: САЩ краде над 80% от добития петрол в Сирия (ВИДЕО) - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!