Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Великобритания изпада измежду световните държави

Финансовият анализатор на “Блумбърг” Маркус Ашуорт нарече прогнозата на британския регулатор "необичайно апокалиптична", тъй като Банката на Англия очаква инфлацията да достигне 13,3% тази година, а и без това вече високите цени ще се покачат с още 10%. Истинският шок според Ашуорт е прогнозата за дългосрочна рецесия, според която две години няма да има икономически растеж, а брутният вътрешен продукт ще се свие с повече от 2%. Банката на Англия също очаква безработицата да скочи с още две трети от сегашните 3,8%.

Най-лошото от всичко, според анализатора на “Блумбърг”, е, че централната банка на Англия се отказва от по-нататъшни прогнози, понеже не иска, както може да се предположи, да разпалва паниката на финансовите пазари.

Това, което Банката на Англия не посмя да каже, беше изразено от американската инвестиционна банка “Голдман Сакс”, според която инфлацията във Великобритания ще достигне 22,4% през 2023 г., сметките за електричество на британските домакинства ще нараснат с 80% през следващите месеци, а Британският БВП ще спадне с 3,4%.“Голдман Сакс” също каза, че Великобритания ще навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие на тази година: „Сега очакваме задълбочаваща се криза на разходите за живот да тласне икономиката на Великобритания към рецесия по-късно тази година.“ Икономическият спад, който започна, ще продължи поне през първата половина на 2023 г.

Великобритания става най-слабият член на Г-7. Тя ще изпита най-бавния растеж сред страните от Г-7 през следващата година, според МВФ, тъй като двуцифрената инфлация и нарастващите лихвени проценти изяждат доходите на домакинствата, „причинявайки бедност и най-лошата криза на разходите за живот от десетилетия“. Амбициозните намерения на новия премиер Лиз Тръс, която се кани да ограничи правомощията на Банката на Англия, де факто лишавайки я от нейната независимост, изострят опасенията на инвеститорите за икономическата стабилност на страната. Тръс каза, че това са "безпрецедентни икономически времена" и "обичайната икономическа стратегия" не работи.

Новият британски премиер Лиз Тръс: „Голям фен съм на САЩ“

Европа плаща седем пъти повече за газ от САЩ: Bloomberg

В тази връзка тя предлага преразглеждане на правомощията на Банката на Англия, включително радикална промяна в принципите на управление на дълга. Тя също така спомена възможността за разширяване на инфлационната цел, за да включва парично предлагане или номинален БВП. Ако тези намерения на новия премиер се осъществят, тогава, както каза Гордън Шанън, портфолио мениджър в “24 Асет Мениджмънт”, ще започне разпродажба на държавни облигации и паунда.

Изтичането на капитали от Мъгливия Албион обаче вече започна и може да стане катастрофално. „Британски инвеститори масово теглят пари от инвестиционни фондове“, пише рупорът на лондонските банкери “Сити А.М”. „Те изтеглиха 416 милиона лири само през юли, а общата сума на изтеглените активи от началото на 2022 г. надхвърли 2 милиарда лири. Инвестициите в капитал възлизат на повече от 11 милиарда лири през този период на миналата година.“

Подобен отлив на капитал според изданието предполага, че инвестиционните фондове сега преживяват най-лошите времена от 2016 г., когато финансовият пазар беше негативно повлиян от референдума за Брекзит и изборите в САЩ. Така през следващите години британците ще обеднеят и дори ще мизерстват заради поскъпването на храните и енергията. И заради срива на лирата капиталите бягат. Освен това Великобритания е заплашена от истинска деиндустриализация.

Заради растящите цени на електроенергията 60% от британските фабрики може да преустановят работа, съобщава “Блумбърг”, позовавайки се на Федерацията на британските производители. Според организацията настоящият спад в производствения сектор може да се изостри в бъдеще, ако правителството не предприеме мерки за подкрепа на индустриалните предприятия, чиято дейност е станала нерентабилна.

Според “Стандарт енд Пуър” индустриалният сектор на Великобритания вече е в упадък. Проучване на Федерацията на британските производителиустанови, че 13% от фабриките в момента съкращават работното време или избягват пиковите периоди на потребление на електроенергия, докато 7% спират производството за по-дълги периоди. Тъй като, според прогнозите на финансовите анализатори, икономическата ситуация в страната само ще се влоши през следващите две години, британските индустриалци ще трябва да затворят своите предприятия през целия период. Не е сигурно дали ще бъде възможно да ги съживят по-късно.

Животът във Великобритания вече е станал, меко казано, неудобен. Борбата за пестене на електроенергия е буквално не на живот, а на смърт. Гражданите не могат да приготвят храна преди 20:00 часа. Въвежда се забрана за използване на перални, съдомиялни и фурни от 14:00 до 20:00 часа. Заведенията ще трябва да гасят светлините си в 21:00, а последните поръчки ще се приемат в 20:30.

През 1962 г. фразата на Дийн Ачесън, бивш държавен секретар, а след това съветник на президента на Съединените щати, обиколи света: „Великобритания загуби своята империя и не намери нова роля в света“. Ролята, която Великобритания намери през последните години, може да накара страната да изпадне измежду световните държави.

Превод: В. Сергеев

Източник/ци: Великобритания изпада измежду световните държави - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!