Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Полша за фон дер Лайен: Бюрократи от ЕС искат да диктуват какво да е правителството. "Това ли е Европа, която искаме?

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

"Това ли е Европа, която искаме? Бюрократите в Брюксел да диктуват какво трябва да бъде правителството?", попита полският премиер Моравецки

Полският премиер Матеуш Моравиецки определи като „скандален“ коментара на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че ЕС има „инструментите“ да се справи с държава-членка, ако нещата „вървят в трудна посока“.

На конференция в Принстънския университет в четвъртък фон дер Лайен беше попитана за кандидатите на парламентарните избори в неделя в Италия, но тя включи Полша и Унгария в отговора си.

„Ако нещата вървят в трудна посока, и аз говорих за Унгария и Полша, имаме инструментите“, каза фон дер Лайен в ясна препратка към способността на Комисията да намали средствата, отпуснати на правителствата на ЕС, когато се счита, че те нарушават върховенството на закона.

„Изявлението на фон дер Лайен беше скандално“, каза Моравецки в полския град Швидник в събота, съобщи държавната информационна агенция ПАП. „Тя каза, че Брюксел разполага с инструментите да дисциплинира Италия, ако избере правителство, което няма да бъде в полза на Брюксел“, каза той.

„Това ли е Европа, която искаме? Еврократите в Брюксел да диктуват какво трябва да бъде правителството?“, попита Моравецки. „Това не е върховенството на закона; Това е диктат и липса на върховенство на закона“, каза министър-председателят.

Комисията наложи набор от мерки на Полша, включително реформиране на спорен съдебен режим, за да може Варшава да получи достъп до пари от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията.

По отношение на Унгария на 18 септември Комисията предложи да се намалят 7,5 милиарда евро от средствата на ЕС, отпуснати на Будапеща, заради опасения относно „принципите на правовата държава“.

ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Фотоархив на комунистическите зверства

Източник/ци: Полша за фон дер Лайен: Бюрократи от ЕС искат да диктуват какво да е правителството - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!