Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Имате ли къща на село - не бързайте да я продавате, ето защо

При покупката на селска къща трябва внимателно да прецените какви допълнителни разходи ще бъдат необходими за ремонт и обзавеждане

Цените на селските имоти рязко се покачват в резултат на инфлацията, която последва пандемията от COVID-19, казват брокери на имоти.

По време на пандемията нарасна желанието на хората да имат собствен дом по-близо до природата, където могат да ходят със семейството си, а дори и да работят дистанционно. Тази тенденция продължава и досега, пише "Труд". 

Високата инфлация доведе до поскъпване на строителните материали, а това повишава цените и на селските къщи, особено на реновираните. Затова все повече българи се замислят, дали да не защитят спестяванията си, като ги вложат в селски недвижим имот, чиито цени непрекъснато нарастват, вместо да ги оставят да се обезценяват в банките в условията на ниски лихви.

Старите селски къщи са много добра инвестиция за хора, които нямат достатъчно пари, за да купят хубав апартамент в голям град, защото цените им са по-ниски. Така и хора, които имат по-малко налични пари в брой, могат да ги инвестират в имот. Освен това селската къща може да бъде ползвана от семейството, докато цената ѝ расте с времето, за разлика от парите в банка.

При покупката на селска къща трябва внимателно да прецените какви допълнителни разходи ще бъдат необходими за ремонт и обзавеждане. През настоящата година бяха повишени цените на строителните материали, а и майсторите искат по-висока цена за труда си.

За да придобиете по-точна представа за необходимите разходи по ремонта, може да говорите със строителна бригада още преди покупката, и да поискате ориентировъчна цена на подобренията по имота, на които държите.

Така ще си спестите неприятни изненади и ще знаете дали разполагате с необходимия бюджет. Разбира се, възможен е и друг подход. Да купите имота, да поправите само най-основното и да го ползвате, а подобрения да правите постепенно във времето според финансовите си възможности. Така с направените инвестиции през годините ще вдигате стойността на имота при евентуална бъдеща продажба.

Интересът към селските имоти ще продължи да бъде голям, категорични са брокерите. Затова покупката на селска къща е чудесна възможност за инвестиция на наличните средства. Много хора взимат и банкови кредити за покупка на селски имоти.

Последната стъпка, преди да отседнете в новия си дом на село, е обзавеждането. На пазара има мебели в изключително широк диапазон на цените. Но е добре предварително да имате план как да изглежда селската къща и каква функционалност търсите от помещенията и да се придържате към него.

Има търсене в цялата страна

Арбанаси е сред най-скъпите места

В района на София №1 е Лозен

Има търсене на селски имоти буквално в цяла България, показват данни на Асоциацията на българските села. Най-активно е търсенето и най-много сделки има в селата около София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сливен, Пазарджик, Благоевград, Плевен, Ловеч и Шумен.

Повечето купувачи са млади семейства в трудова възраст, които търсят алтернатива на живота в града и упражняват свободни професии, позволяващи им да работят от село. Или пък просто искат втори дом, където да ходят през уикенда. Друг голям процент купувачи са хора в пенсионна възраст, които предпочитат да изкарат старините си на спокойно място по-близо до природата.

В селата от Великотърновска област най-скъпи са имотите в Арбанаси. В пловдивска област най-скъпи са селата Марково, Куклен, Белащица и Брани поле. В Софийска област това са селата Лозен, Бистрица, Рударци, Кладница и Мърчаево. За района на Варна най-скъпи са имотите в селата Долище, Преселци, Кичево, Звездица. В област Габрово най-скъпо е село Боженци, в Родопите - село Долен, в Троянския Балкан - селата Валевци, Чифлик, Шипково, Бели Осъм.

Източник/ци: Имате ли къща на село - не бързайте да я продавате, ето защо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!