Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Унгария: Няма да плащаме цената за война, с която нямаме нищо общо


Петер Сиярто, външен министър на Унгария

Унгария е против налагането на нови санкции срещу Москва, особено в енергийния сектор, заяви външният министър Петер Сиярто, след като се срещна с руския си колега Сергей Лавров. Според министъра енергийните санкции са „ясна червена линия“ за Унгария, тъй като Европа се бори с покачващите се цени на газа.

„Позицията ни е много ясна. Не виждаме основателни причини да обсъждаме нов пакет от санкции, особено що се отнася до енергетиката“, каза Сиярто. Двамата се срещнаха в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Сиярто добави, че „това е ясна червена линия за нас. Не искаме унгарският народ да плаща цена за война, с която няма нищо общо“, съобщи унгарската медия Индекс.

Междувременно Сиярто сигнализира, че Унгария не планира да избягва дебата по новия пакет от санкции, но „няма да се съгласи с нищо, което противоречи на нашите национални интереси“.

Сиярто предупреди, че европейската икономика се насочва към рецесия. През последните месеци Европа беше засегната от енергийна криза, която до голяма степен беше причинена от покачващите се цени на природния газ поради санкциите, наложени от ЕС на Русия.

Унгария е силно зависима от руския газ. 80% от вноса на синьо гориво в Унгария са от „Газпром“ и докато Русия преустанови доставките на газ в редица страни, в края на август Унгария подписа споразумение с Москва за допълнителни доставки в допълнение към вече договорените обеми.

В сряда след обявяването на референдумите в двете републики от Донбас и контролираните от Русия региони Запорожие и Херсон за присъединяване към Русия, шефът на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че съюзът е взел политическо решение за налагане на нови санкции срещу Москва. Точният характер на санкциите обаче засега не е ясен.

Източник/ци: Унгария: Няма да плащаме цената за война, с която нямаме нищо общо - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!