Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Преди 114 години България отхвърля васалната си зависимост от Турция, наложена от Берлинския договор! Великите сили отказват да признаят независимостта на България!

Йордан Халачев

Честит празник, Българи!

Преди 114 години, е обявена независимостта на България и отхвърляме васалната си зависимост от Турция, наложена ни от Берлинския договор.

Великите сили отказват да признаят независимостта на България. Положението ни става много рисково и надвисва опасност от война.

И тогава се намесва отново Русия и спасява и Независимостта на България!

Опрощава на Турция военните й задължения от войната от 1877–1878 г., и Турция се отказва от всякакви претенции към България.

Русия постигна споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909 г.), Българо-турски протокол (1909 г.) и Руско-български протокол (1909 г.). Според тях Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната от 1877–1878 г., срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България. От своя страна България трябва да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка, което не се случва.

След намесата на Русия, Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!