Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Многохилядни протести разтърсиха Париж, Виена и Кишинев

May be an image of 2 people, people standing, monument and outdoors

Йордан Халачев

Многохилядни протести в Париж, Виена и Кишинев.
Многохилядни митинги и протести през уикенда разтърсиха Париж, Виена и Кишинев. Протести за оставки на президенти и правителства, срещу високите цени, срещу липсата на отопление и срещу членството в НАТО.
В събота, в Париж се проведе протест и шествие срещу участието на Франция в НАТО и срещу ограниченията в потреблението на енергия.
Участниците в демонстрацията скандираха антинатовски лозунги и призоваха за оставката на Макрон: "Макрон, не искаме война!", "Няма война, няма квоти, няма социални заеми!", скандираха французите, по централните улици на Париж, включително и покрай Лувъра.

May be an image of one or more people, people standing, outdoors and crowd

May be an image of one or more people, people standing and outdoors Френските власти приканиха хората да пестят електроенергия и това предизвика протестите на французите.

Йордан Халачев
Le Figaro обясни,как френските власти предлагат пестене на електроенергия. Например,през предстоящата зима, когато се очакват масови прекъсвания на електрозахранването,се препоръчва да изключите Wi-Fi, да живеете у дома с яке и да се облекчавате по малка нужда под душа, за да не използвате отново резервоара на тоалетната.
На 14 септември, операторът на електропреносната система във Франция, RTE, обяви неизбежността от принудителен стъпаловиден режим на електроенергия, за да се избегне хаоса и непрекъснати прекъсвания на тока през зимата.

Във Виена започнаха протести, заради високите цени и липсата на отопление. Жителите на Виена в събота излязоха на протест по улиците на града. Австрийците настояват властите да намалят цените и да осигурят отопление на домовете им. Хората издигаха плакати с надписи "Цените по-ниски!", "Увеличете пенсиите с 10%", "Не искаме милиони, искаме да ядем, да се топлим, да живеем!".
Протестиращите преминаха и по централните улици на Виена. Демонстрацията завърши с митинг на Карлсплац.
Демонстрации се проведоха и в други федерални провинции на Австрия.

May be an image of 2 people, people standing and crowd

В неделя,на протест в Кишинев излязоха 40 000 души. Според молдовските опозиционери,на входовете на Кишинев полицията е спряла още около 20 000 души на път за митинга. Демонстрантите поискаха оставката на президента на Молдова Мая Санду,на правителството и разпускане на парламента.
Молдова е в енергийна и икономическа криза поради антируските политики на Санду и непосилните цени на енергийните ресурси. Инфлацията съсипва хората.
Сега властите се опитват да осигурят дърва за огрев, въглища и мазут.
А,Санду се опитва да прехвърли вината за енергийната криза на предишните власти и призова жителите да намалят потреблението на газ.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!