Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ПП пита: Купи ли Бойко Борисов и Румен Радев?

Съветничка на Томислав Дончев, уличена за кражбата на стотици милиони евросредства, кацна в кабинета на Гълъб Донев

Продължаваме промяната на Кирил Петков и Асен Василев разкри спойката между ГЕРБ, президента Румен Радев и назначеното от него служебно правителство начело с премиера Гълъб Донев. "Това е Добринка. Не бъдете като Добринка", обявиха от ПП в нарочно видео, разкриващо дълбоки връзки между Бойко Борисов и Румен Радев. И нещо повече, от партията на Петков и Василев подозират дори като заключение, че е възможно де факто по тази линия на иначе неизвестната Добринка Михайлова, отново кацнала в управлението у нас след като е била уволнена от кабинета "Петков", Радев да е купен от Борисов. 

Коя е Добринка и къде са стотиците милиони от Брюксел? 

Назначена е за изпълнителен директор на одит на средства от ЕС по време на първия мандат на Бойко Борисов начело на "Дондуков" 1. "Но истинската й работа е да прикрива кражбите на високопоставените членове на ПП ГЕРБ", уточняват от ПП. 

Схемата започва през тогавашния депутат и зам.-шеф на икономическата комисия в НС, а впоследствие през 2011 г. назначен за зам.-министър в ресора - Делян Добрев и неговото семейство, ангажирано изцяло със санирането на сградите в родния му Хасково (който е роден и на Асен Василев - б.р.). Според данните на ПП първата братовчедка на Добрев се занимава със самото саниране, а майка му и баща му правят т.нар. надзор по изпълнение на проектите. Разследването за това всъщност започват журналистите от "Бивол", а разкритията идват през 2017 г.

Тогава обаче от ГЕРБ обясняват, че не виждат никакъв конфликт на интереси и съмнения за шуробаджанащина в програмата за саниране. Днес ПП констатират: "Това е принцип за цялото им управление". И обясняват как се стига до отново назначената да одитира средствата от ЕС Добринка Михайлова: 

Общината Х, контролирана от ГЕРБ, подава проект към МРРБ, което финансира по Оперативна програма, управлявана от депутат от Бойко-Борисовата партия - Деница Николова, като след изпълнението на проекта по нея, иска парите за него от финансовото министерство, чийто принципал по това време е Владислав Горанов. МФ пък на края на счетоводната година си иска средствата, отпуснати за проекта, от Европейската комисия. 

За да възстанови парите, ЕК изисиква извършването на независим одит. И точно тук се появява Добринка Михайлова, известна като съветничка на Томислав Дончев, европейският министър в няколко управления на ГЕРБ.

"Съгласно изискванията на ЕК одитът не следва да обхваща всички подобни проекти, а само случайно избрана извадка от тях. Извадката се прави от Добринка. Която я прави не с някой сложен софтуер, както бихте си помисили, а посредством добре известния сайт Random.org, ползван за томболи с награди и възможност да се манипулират резултатите без никакъв вариант за отчетност. Това се случва, въпреки че Михайлова е получила 770 000 лева без ДДС за разработването и внедряването на специален софтуер за въпросните извадки", разказват от ПП. "Така Добринка си цъка с бутончето на Random.org, докато не излезе по-подходящ проект за проверка - някой, който да не е на нашите хора.

След това разпределя избраните проекти на експерти за извършване на одита. Ако нещо се обърка и експертите върнат едно солидно количество доказателства за злоупотреби, Добринка извършва контрол на качеството, който кара всички проблемни проекти да изчезнат. Добринка е фокусник. Така тя изпраща одита без никакви нарушения към ЕК, а тя без проблем възстановява парите на кметовете и депутатите от ГЕРБ и конторлираните от тях фирми", разказват още от ПП за схемата. 

По нея са се ремонтирали и болници, и училища, и пътища. 

Ето и констатациите на ПП след разкритието им, че Добринка Михайлова отново е в изпълнителната власт - като директор на дирекция "Одит на средства по регионална политика", назначена там от служебното правителство на Румен Радев:

"Дали Радев знае за Добринка. Дали Радев помага на ГЕРБ да си върне ключови позиции. Дали ГЕРБ са купили и него? Вие преценете. Едно обаче е сигурно - ако калинките са символ на глупостта, то добринките са пак навсякъде във властта". 

ВИДЕО: Това е Добринка. Не бъди като Добринка. https://youtu.be/KZ4RukFTG_E

Източник/ци: ПП пита: Купи ли Бойко Борисов и Румен Радев? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!