Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Доклад на ДАНС: Има признаци, че Петков и Василев са извършили престъпление при договарянето на газовите доставки

"След оценка на събраните данни от партньорските служби и проверка от наша страна се установи и наложи хипотезата, че в резултат на действията на правителството на Петков са настъпили събития, довели до преустановяване на доставките на природен газ от страна на ООО „Газпром експорт“ на 27.04.2022 г."

"Прави впечатление, че едва в края на месец април, а именно на 27 април 2022 година, БЕХ по разпореждане на Кирил Петков и след съгласуване с Асен Василев провежда фиктивни правни консултации с правните консултанти, посочени от правителството на Кирил Петков - „WHITE & CASE“, за което превежда над 200 хиляди евро за консултантски услуги."

"Анализираните и обобщени материали от партньорските служби и от наша страна навеждат на извод, че действията на "Булгаргаз" по отказ на заплащане на природния газ по новата схема, която е анонсирана от „Газпром експорт“, са по изрична заповед (указание) на Министерски съвет на Република България."

"Много е възможно да има предварителна договорка между „Булгаргаз“ и „МЕТ Енерджи трейдинг“ - България за очаквано преустановяване на газови доставки, което да доведе до една бъдеща продажба на необходимите количества от частната компания при завишени в пъти цени с високи комисионни."

"От горепосоченото може да се направи извод, че са налице признаците на извършени престъпления по чл. 219 и чл. 220 от НК.“

Това са цитати, описващи схеми с природния газ на предишното правителство, от 200-страничен доклад на Финансовото разузнаване към ДАНС, твърди Агенция ПИК. Според медията разследваните лица са експремиерът Кирил Петков, ексфинансовият министър Асен Василев, и други висши служители в последния редовен кабинет. Докладът е послужил за основа на образуване на досъдебно производство в Софийска градска прокуратура, пише още ПИК.

Кирил Петков и Асен Василев се снимаха за предизборната кампания пред Софийския централен затвор.

Цитатите, публикувани от Агенция ПИК:

I. ХРОНОЛОГИЯ НА СЪБИТИЯТА

След оценка на събраните данни от партньорските служби и проверка от наша страна се установи и наложи хипотезата, че в резултат на действията на правителството на Петков са настъпили събития, довели до преустановяване на доставките на природен газ от страна на ООО „Газпром експорт“ на 27.04.2022 г.

Намерени са данни за това, че „Булгаргаз“ още в началото на месец април 2022 година е написала писмо до „Газпром експорт“, че не приема решението на доставчика за заплащане на горивото в националната валута.

Тъй като съществува обстановка, която налага да бъде оценена сигурността на страната ни, това води до предприемане на действия за предотвратяване на възможните рискове от наложените промени на договорните отношения, в началото на април 2022 г. Министерски съвет на република България е приел решение, с което указва на „Булгаргаз“ ЕАД да не предприема действия по изпълнение на предложението на „Газпром Експорт“ за изменение на договорните условия.

Прави впечатление, че едва в края на месец април, а именно на 27 април 2022 година, БЕХ по разпореждане на Кирил Петков и след съгласуване с Асен Василев провежда фиктивни правни консултации с правните консултанти, посочени от правителството на Кирил Петков - „WHITE & CASE“, за което превежда над 200 хиляди евро за консултантски услуги.

В стенограмата на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) от месец април 2022 година са предоставени доказателства за извършени плащания и издадени фактури от страна на Българския енергиен холдинг към „Булгаргаз“ за първите пет месеца на 2022 година за използвани правни услуги в размер на 1 051 874, 56 лв. с ДДС, без да е посочено конкретно основание за изплащане на сумите от страна на наредителя.

ИЗВОДИ

Анализираните и обобщени материали от партньорските служби и от наша страна навеждат на извод, че действията на "Булгаргаз" по отказ на заплащане на природния газ по новата схема, която е анонсирана от „Газпром експорт“, са по изрична заповед (указание) на Министерски съвет на Република България.

Това решение на МС и указаното от министър-председателя и финансовия министър са били и формалното основание БЕХ да възложи на „WHITE&CASE“ правната оценка за промяна и предложените условия и чрез която оценка се източват значителни средства от бюджета.

Въпреки възникналата и ясно очертана криза и създадена ситуация, която би довела до напрежение в края на бюджетната 2022 година, първите действия от страна на българския доставчик за осигуряване на необходимите количества природен газ, необходими за потреблението за страната за следващите месеци, са предприети на 27.04.2022 г.

Това ясно сочи едно значително забавяне на необходимите мерки от „Булгаргаз“ за осигуряване на количествата, въпреки че дружеството е имало предварителна информация за развитието на събитията и разрастналата се ситуация още на 01.04.2022 г.

Налице е пълно бездействие от страна на управляващите и намерението, което същите заявяват да бъде намерено политическо разрешение на проблема, не може и не е основание да се прие като обоснован и най-вече състоятелен аргумент за забавяне на действията на „Булгаргаз“, като в подкрепа на това е и наличието на предварителна информация и категорична забрана от страна на МС за изпълнение на изискванията на основния доставчик.

Събрани са достатъчен обем от материали за това, че за времето от април  до юни 2022 година дружеството „Булгаргаз“ не е предприело, нещо повече, не е направило и минимален опит за каквито и да е действия, целящи сключване на договор, независимо дали в дългосрочен или кратък план, за доставка на природен газ с алтернативни доставчици.

Доставчикът на необходими количества природен газ за страната ни до момента е запълнил нишата от необходимото количество гориво, но поведението му е рисково и следва да се отчете фактът, че количествата гориво са закупувани месец за месец на по-високи цени в сравнение с тези на „Газпром експорт“.

Това е и довело до извода ни, че много е възможно да има предварителна договорка между „Булгаргаз“ и „МЕТ Енерджи трейдинг“ - България за очаквано преустановяване на газови доставки, което да доведе до една бъдеща продажба на необходимите количества от частната компания при завишени в пъти цени с високи комисионни.

Установихме и че при покупката на гориво от ВВТ в Гърция при мащабната сделка  с „МЕТ Енерджи трейдинг“- България, като разход за „Булгаргаз“ ЕАД към покупната цена се добавя и стойността на необходимия за доставката в България капацитет.

От предоставените и анализирани данни, касаещи твърдия групиран капацитет за един месец, а именно май 2022 г. през ИТ Кулата Сидиракастро, се вижда, че стойността е 65 лева за 1 MWh/d, което в пъти оскъпява разходите на „Булгаргаз“ при доставка на природен газ за клиентите им в България.

Прави впечатление, че размерите на хонорарите, заплатени от "Булгаргаз" към „WHITE&CASE“, са неоснователно завишени, неясно определени и в същите няма точна методология за определяне на размера на хонорарите.

Намерено е, че БЕХ са издали на обществения доставчик фактури на стойност 1 051 874,56 лв  с ДДС за периода април - август 2022 г.

От горепосоченото може да се направи извод, че са налице признаците на извършени престъпления по чл. 219 и чл. 220 от НК.“ КРАЙ НА ЦИТАТА 

Източник: "Труд"

Източник/ци: Доклад на ДАНС: Има признаци, че Петков и Василев са извършили престъпление при договарянето на газовите доставки | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!