Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ДАНС и МВР разследват дясната ръка на Румен Спецов за корупция и рекет

Зам.-шефът на НАП Георги Димов спешно излезе в болнични, за да не бъде арестуван, подготят уволнението му

Зам.-шефът на агенция по приходите (НАП) Георги Димов и назначени от него служители от Главна дирекция „Фискален контрол“ са обект на разследване от страна на ДАНС, МВР и прокуратурата заради десетки подадени сигнали за корупция и рекет в особено големи размери, научи сензационната новина „Уикенд“.

Информацията за стартиралото разследване срещу Димов, доскорошна дясна ръка на уволнения от служебното правителство директор на НАП Румен Спецов, беше потвърдена както от полицейски източник, така и от служители в приходната агенция. Според информаторите ни, срещу Георги Димов има

подадени над 10 сигнала в прокуратурата,

в ДАНС и в МВР, че стои зад стройна схема за рекет, свързана с неправомерно възстановяване на ДДС на кухи фирми. Само от началото на 2022 г. Георги Димов е разписал връщането на ДДС на фирми със съмнителна дейност и документация в размер на 2,2 милиарда лева. Засега остава загадка каква част от тези средства са възстановени поради некомпетентност. Има обаче данни, че немалка част от възстановеното неправомерно ДДС е вследствие на корупционна схема, в която участват Георги Димов и поне трима служители от „Фискален контрол“.
„Сред жалващите се от корупционните действия на върха в НАП са и няколко крупни български бизнесмени с интереси в петролния бизнес, земеделието и химическата индустрия. Те твърдят, че са станали обект на рекет от страна на Георги Димов – изпращал им емисари, които предлагали

да прибират 50% от възстановеното ДДС

чрез създаването на нови фирми-двойници и бушоии“, разкрива служител в приходната агенция.
Според думите му, срещу заместник-директорът на НАП има дадени писмени показания в ДАНС от двама доскорошни служители от приходната агенция, които описват с подробности корупционните схеми.
Повечето сигнали за корупция и рекет срещу Димов са подадени още преди няколко месеца, но разследващите действия в МВР и в ДАНС са стартирали едва преди 2 седмици след като служебното правителство на Румен Радев поде открита война срещу предишните управляващи от „Продължаваме промяната“.
Според полицейски източник на „Уикенд“, сигналите за корупция в НАП по отношение на неправомерното възстановяване на ДДС на кухи фирми съдържат конкретни имена, данни и факти, а скорошна проверка, извършена от ДАНС, установила, че те са достоверни. Неофициално се твърди, че службите дори подготвяли шумното задържане на Георги Димов и висши чиновници от „Фискален контрол“. Спрямо някои от замесените в корупционните схеми служители дори били приложени специални разузнавателни средства, като било обсъждано задържането на единия от тях с

белязани 200 000 лв. от аграрен бизнесмен.

В последния момент обаче бил даден отбой на секретната операция поради съмнения за теч на информацията към разследваните.
„Георги Димов спешно излезе в болничен, както и всички разследвани с него. Групата изхвърли и мобилните телефони с приложения, чрез които комуникираше помежду си“, твърди запознат с разследването.
По всяка вероятност Георги Димов ще бъде дисциплинарно уволнен от прекия си началник Борис Михайлов. Новия шеф на НАП беше назначен от Министерски съвет на мястото на уволнения Румен Спецов още на 5 август т.г., като това беше сред първите рокади, извършени от служебния кабинет на Гълъб Донев.
И макар Борис Михайлов да е информиран за грандиозния корупционен и рекетьорски скандал в НАП, той държал лично да уволни Георги Димов, но да не допусне

показното му задържане в приходната агенция.

Според изразено мнение на Михайлов пред служебния премиер Гълъб Донев, съществувало риск от демобилизация в НАП при показни арести на Георги Димов и ръководни служители от „Фискален контрол“.
Заместник-директорът в НАП Георги Димов встъпи в длъжност през пролетта на 2021 г., малко след като културистът Румен Спецов изненадващо се озова на директорския пост в приходната агенция. Около Спецов също избухна скандал за данъчна нередност – че в миналото е продал своя фирма със задължения към бюджета на малоимотно лице. Иначе Георги Димов е дългогодишен служител на териториалната дирекция на НАП в София, където заемаше и длъжността началник на сектор „Ревизии“. В приходната агенция твърдят, че Георги Димов на практика е ръководил оперативно цялата дейност на НАП, тъй като имал много повече познания в работата от фаворита на Асен Василев.
След уволнението на Румен Спецов обаче Георги Димов запази поста си и това породи мълва, че дясната ръка на бившия началник е договорил оставането си с приближения до Румен Радев Николай Копринков. Стартиралото мащабно разследване в ДАНС и в МВР срещу Димов обаче опровергава този слух.

Източник/ци: ДАНС и МВР разследват дясната ръка на Румен Спецов за корупция и рекет - Байрак

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!