Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Голям капан с пенсиите, 700 000 рязко обедняха заради Петков и Василев

Двамата харвардци обясняваха в края на управлението си, че са повишили пенсиите и няма да има нито един пенсионер под линията на бедността

Голям капан с пенсиите, заложен от Кирил Петков и Асен Василев, лъсна днес. Двамата харвардци обясняваха в края на управлението си, че са повишили пенсиите и днес няма нито един пенсионер под линията на бедността, пише Стандарт.

Кълняха се, че няма и да има, защото са направили реформа. С този рефрен в момента обикалят страната.  Тристранният съвет реши да вдигне линията на бедността от 413 лв. на 504 лв. Увеличението е цели 22% и е безспорен успех за служебният кабинет.

Но…в момента 800 000 пенсионери вземат минималната пенсия за стаж и възраст, а тя е 467 лв. С вдигането на прага на бедността, хората, които остават под него вече са 1 500 000. Това означава, че 700 000 души рязко обедняха, оказвайки се под новата линия на бедност.  

За да не са под линията на бедност, минималната пенсия за стаж и възраст трябва да се вдигне над 504 лв., но в бюджета не са предвидени пари за това. Така че сега 1,5 милиона ще имат право на помощи, предвидени за хората под линията на бедност.

Източник/ци: Голям капан с пенсиите, 700 000 рязко обедняха заради Петков и Василев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!