Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Имотният балон ще се спука! Европа ще ни натисне да променим данъчната система: Георги Търнаволайски

Георги Търнаволайски коментира решението на Европейската централна банка, която вдигна лихвата на два пъти с 0,5% и с 0,75%, а се очаква ново увеличение до Нова година с 0,75%, като опит за овладяване на инфлацията: „Действията на ЕЦБ ще доведат само до рецесия. Увеличението на лихвите ще намали потреблението. Това ще се отрази на бюджетите в приходната част. Ще се отрази и на бизнеса, защото банковите кредити ще се оскъпят. За нас увеличението ще е още по-голямо. Ще го усетим в началото и на следващата година. Отнася се за всички стари кредити. Новите ще бъдат по нови лихвени условия. За България това означава или увеличение на данъците, или драстично намаляване на разходите на държавата. Трябва и двете неща да вървят ръка за ръка. От Европа ще ни принудят вероятно за увеличение на корпоративния данък и данъците на доходите, сиреч да променим данъчната система“, каза още той и категорично заяви, че няма да влезем в Еврозоната, защото е невъзможно да достигнем нужните финансови показатели.

Помолен да даде съвет за тези, които тепърва искат да купуват имот, при положение, че лихвите се вдигат, Търновалийски каза „Всеки сериозно трябва да си прецени. И при ниски лихви, трябва да има разбиране, че освен лихва, има и главница по ипотечния кредит. В настоящата ситуация никой не може да каже, че е сигурен за следващите години в доходите си. В момента има огромен надут ценови имотен балон, който ще се спука. Както през 2009 – 2010 година ще фалират строителни фирми, много хора ще останат излъгани, а на други да се разделят с жилищата си и банките да ги прибере, ако не могат да плащат растящите си вноски“, предупреди Търновалийски.

Източник/ци: Георги Търнаволайски: Европа ще ни натисне да променим данъчната система, а имотният балон ще се спука - Алтернативен Поглед - Поглед Инфо

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!