Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Газът поскъпна след новината за антикризисните мерки на ЕК

Мерките, които Брюксел предлага срещу енергийната криза - като намесата в свободния пазар на електроенергия чрез таван на приходите на производителите на електроенергия, предизвикаха съвсем логично полярен отзвук. Според едни биха успокоили цените през зимата, но според други са намеса, нарушаваща пазарния механизъм.

По-интересна обаче е реакцията на пазара на природен газ, който именно е таргет на част от мерките и тъкмо се беше успокоил след спирането на "Северен поток 1". При отварянето на търговията тази сутрин индексът TTF поскъпна с 10% и отново се върна на нива от над 230 евро/мВтч. В следобедните часове на търговията цената започна да спада леко - до 220 евро на мВтч, но като цяло това е ясен сигнал, че пазарът е по-скоро притеснен от плановете на Брюксел.

През последните месеци TTF борсата, която е референция на повечето газови сделки в Европа, е много нестабилна, като всяка по-голяма новина предизвиква сътресения, които рязко покачват котировките.

Така една от причините, поради които най-вероятно има ръст в последните часове, е, че се очакваше повече яснота откъде Европа ще набавя природен газ през зимата. Такава обаче засега няма. Засега един от позитивните резултати, който дърпа цените надолу, е, че европейските хранилища са пълни на 84% и това ще позволи балансиране на потреблението в държавите членки. Въпреки това по-голямата част от консумацията идва от доставки, които за момента, изглежда, или идват от скъп втечнен газ, скъп руски газ или просто са кът.

Една от честите критики е, че общата платформа за доставки на Брюксел не проработи и държавите така и не успяват да заявяват по-големи количества заедно, които да свалят цената.

Европа ще продължава да разчита изключително на втечнен газ. Европейското ценообразуване, свързано с TTF, беше сериозно атакувано в последните дни, тъй като нидерландският хъб е тръбопроводен индекс и блокът се стреми да разработи алтернативен бенчмарк, който да покрива доставките на LNG за Европа и да отразява глобалната пазарна динамика. В момента Русия е способна с количествата газ в тръбите сама да регулира цените на пазара. Фактически Европа разчита на индекс, който не работи в неин интерес, а се регулира от Русия.

Блокът също преговаря с Норвегия за това как да се намалят цените на газа, като същевременно поддържа идеята за налагане на тавани върху вносния газ. Като високите цени от последните часове биха могли да идват от притеснение на пазара, че ценова интервенция удря по количествата, които играчите на пазара могат да продадат.

Източник/ци: Газът поскъпна след новината за антикризисните мерки на ЕК | | Новини от България и Света | 19min.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!