Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румънското министерство на транспорта не знае нищо за петте моста на "Промяната"

В Министерство на транспорта на Румъния още не знаят, че ще участват в строителството на пет нови моста над Дунав. Предизборно от Продължаваме промяната тръбят, че вече са ги уредили. На въпрос на „Гласове“ към румънското министерство на транспорта на какъв етап е тяхната готовност да посочат локации за петте моста, кога и с какво финансиране ще бъдат строени се получи следният официален отговор: На ниво Национална железопътна компания „CFR-SA“, отдел „Външно финансирани проекти“ няма информация за взаимно споразумение между представители на румънското и българското Министерство на транспорта. Също така Националната железопътна компания SFR-SA не разполага с информация за източниците на финансиране на такива инвестиции, нито за очаквания срок за започване на същинска работа.

„България и Румъния драгират Дунав в търсене на места за 5 моста, обяви министърът на транспорта Николай Събев.“ Това съобщават единогласно и целокупно всички български медии на 6 юни, след срещата на съвместната българо-румънска група по свързаността, провела се в Букурещ.

Експерти от МРРБ, запознати с процесите на инфраструктурно строителство и особено такова, което минава над водни басейни обясниха, че предпроектните проучвания включват обследване на цялото дъно, състава на земните пластове в дълбочина в точките, където ще стъпи всеки мост, обследване на прилежащите територии за осигуряване на задължителната инфраструктура. Следва проучване на собствеността, изготвяне на планове за отчуждаване.

Сам по себе си, този процес отнема около две години и неговото финансиране, ако е включено в цената на всеки от мостовете означава, че трябва да е изготвена план-сметка още преди началото на градежите. На този етап у нас такава не съществува. Предположенията на бившия транспортен министър Николай Събев бе, че „колкото и да струват, от тези пари няма да се краде.“

В началото на септември Николай Събев и Кирил Петков заснеха предизборен клип на "Продължаваме промяната" по релсите на Дунав мост. В него отново се обещават пет моста над Дунав. Само че румънската страна не знае нищо за тях.

Как протече процесът:

18 декември, 2021. г.

Бившият транспортен министър Николай Събев, родом от Русе, заявява, че е с амбиции Русе да се превърне в европейски транспортен хъб и трябва да се започне с разрешаване на трафика на Дунав мост, като проблемите да са решени до пролетта на 2022 г.

(През 2013 г. тогавашният министър на транспорта Данаил Папазов с тясна специалност инженер-корабоводител, заяви, че Варна ще стане Ротердам на Балканите)

22 декември, 2021 г.

Бившият министър на транспорта Николай Събев обяви, че „правителството възнамерява да построи четири моста над Дунав, както и три тунела под Стара планина – Шипка, Петрохан и един на изток.“

18 януари, 2022 г.

Бившият финансов министър Асен Василев съобщи, че ще бъдат построени „4-5 моста над Дунав и три тунела под Стара планина“ и това ще се случи в инфраструктурната програма на правителството с 4-годишен хоризонт и обща стойност от 12 млрд. лв. Предварителната оценка за всеки мост на база свободни предположения, бе заложена на около 100 млн. лв., но не повече.

Според Асен Василев държавният бюджет щеше да е внесен до средата на януари и гласуван до края на февруари и по презумпция – щом се оправи времето, ще започне и строителството.

24 януари, 2022 г.

Бившият министър на транспорта Николай Събев обяви, че до 2026 г. между България и Румъния, над Дунав ще бъдат построени пет нови моста – бройката вече беше твърда.

6 юни, 2022 г.

След среща в Букурещ на съвместната българо-румънска работна група по свързаността, министрите на транспорта Сорин Гриндяну и Николай Събев, Събев съобщи, че все пак драгирането на Дунав е приоритет за румънската страна. Той допълни, че „България и Румъния започват едновременни предпроектни проучвания на петте локации от двете страни на Дунав за изграждане на нови мостове.“

На въпрос на „Гласове“ към румънското министерство на транспорта на какъв етап е тяхната готовност да посочат локации за петте моста, кога и с какво финансиране ще бъдат строени, както и ще предприемат ли стъпки за рехабилитацията на отчайващото състояние на релсовия им път от Дунав мост и Дунав мост 2, бе получен следният официален отговор:

„На ниво Национална железопътна компания „CFR-SA“, отдел „Външно финансирани проекти“ няма информация за взаимно споразумение между представители на румънското и българското Министерство на транспорта. Също така Националната железопътна компания SFR-SA не разполага с информация за източниците на финансиране на такива инвестиции, нито за очаквания срок за започване на същинска работа.

По отношение на железопътната инфраструктура, свързваща двете стани, SFR-SA е завършила предпроектното проучване, необходимо за изпълнението на проекта за електрификация и рехабилитация на железопътната линия Крайова-Калафат, както и линията Букурещ-Виделе-Радулещи-Крайова и Радулещи-Гюргю, както и проект за модернизацията на линията Букурещ-Жилава-Гюргю.“

Отговорът на румънското министерство на транспорта до "Гласове".

3 септември, 2022

На среща със симпатизанти в Силистра, бившият премиер Кирил Петков заяви: „Г-н Борисов е обещавал не веднъж, че ще построи още един мост между България и Румъния. За последните 12 години обаче, той не направи нищо. Ние за седем месеца се договорихме с румънското правителство за този мост и за още четири!“

Фактите сочат, че от зараждането на идеята за втори мост над Дунав до неговото пускане в експлоатация, изминаха 109 години. Именно амбицията на Борисов рязко ускори строителството, а той пристигаше на оглед с всеки напредък, включително и с хеликоптер, който тържествено прелетя отгоре и с румънския премиер на борда в деня на физическото съединяване на двете половини. Мостът бе открит на 14 юни, 2013 г.

Международният влак, който пътува между Видин и Румъния обаче не спира в отсрещния на Видин Калафат. На първата спирка пътниците трябва да слязат и да изчакат друг влак. За повечето видинчани най-безпроблемно е минаването през моста с велосипед.

Втори факт е, че в отсечката между гара Видин и навлизането в Румъния, мотрисата Сименс се движи със 120 км/ч в продължение на около 7 минути. С първите стрелки на територията на Румъния скоростта на влака пада на 30 км/ч поради отчайващото състояние на релсовия път и тя не се променя в идните три часа и половина до Крайова.

Интересното е, че само една публикация разказва, че фирмата "Лардж инфрастракчър проджектс" ООД, създадена през 2019 г. е представила напълно завършен проект за комбиниран жп мост над Дунав при Русе-Гюргево, който ще е част от нова магистрала, която преминава през средата на България – на картинка се вижда буквално нарисувана червена черта от север на юг и с влак от София до Русе ще се пътува 3 часа и 20 минути и 4 часа между София и Букурещ. В този проект сегашният Дунав мост ще бъде само пешеходна атракция. 

Проектът е представен в Букурещ именно по време на междуправителствената среща с подкрепата на БТПП.

14 септември, 2022. На среща с поддръжници Кирил Петков заяви, че всичко за градежа на мостовете над Дунав е готово, остава само да спечелят изборите и да започне строителството.

Източник/ци: Румънското министерство на транспорта не знае нищо за петте моста на "Промяната" | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!