Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европарламентът: Унгария вече не е демокрация подкопава европейските ценности

Будапеща: Унгария възприема като обида обявяването ѝ от ЕП за недемократична


ЕВРОПЕЙСКИ ПРОИЗХОД НА КОМУНИЗМА

Фотоархив на комунистическите зверства

Европейският парламент прие днес резолюция за Унгария, в която се посочва, че страната повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация. ЕП осъжда "целенасочените и постоянни усилия на унгарското правителство" за подкопаване на европейските ценности и изисква резултати в процеса по член 7 от Договора за ЕС. Докладът бе приет с 433 гласа "за", 123 "против" и 28 въздържали се, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Липсата на решителни действия от страна на ЕС е допринесла за появата на "хибриден режим на изборна автокрация", т. е. конституционна система, при която се свикват избори, но не се зачитат демократичните норми и стандарти, заявяват евродепутатите, цитирани в съобщение на институцията.

Будапеща: Унгария възприема като обида обявяването ѝ от ЕП за недемократична

Унгария осъди като „обида“ гласуването на Европейския парламент, с което той вече не счита страната за „пълноценна демокрация“.

„Смятам за обида към всеки унгарец, ако някой поставя под въпрос способността на Унгария за демокрация“, заяви пред репортери министърът на външните работи Петер Сиярто.

ЕП задейства процедурата по член 7 от Договора за ЕС срещу Унгария през 2018 година. Евродепутатите отчитат развитието на 12 наблюдавани области в страната. В новия текст се посочва, че ценностите, залегнали в член 2 от Договора за ЕС, включително демокрацията и основните права в страната, са се влошили допълнително от 2018 г. насам, като обстановката се изостря от бездействието на ЕС.

ЕП изразява съжаление заради неспособността на Съвета на ЕС да постигне значим напредък в борбата с отстъплението от демокрацията. Евродепутатите подчертават, че член 7, параграф 1 от Договора за ЕС не изисква единодушие между държавите от ЕС, за да бъде установена очевидна заплаха от тежко нарушение на европейските ценности, нито да бъдат отправени конкретни препоръки и срокове. Те посочват, че всяко по-нататъшно забавяне на действията съгласно правилата на член 7 от Договора за ЕС за защита на ценностите на ЕС в Унгария би било равнозначно на нарушение на принципа на правовата държава от страна на самия Съвет на ЕС.

Евродепутатите настоятелно призовават Европейската комисия да използва в пълна степен всички възможности, с които разполага, особено правилата за обвързване с условия за спазване на принципите на правовата държава при осигуряване на бюджет от ЕС. Докато ценностите на ЕС са особено застрашени от руската война срещу Украйна и нейните действия срещу ЕС, ЕП призовава ЕК да не одобрява унгарския план за възстановяване и устойчивост, докато страната не изпълни изцяло всички съответни препоръки в рамките на европейския семестър и всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека; да изключи от финансиране програмите за сближаване, които допринасят за злоупотреба със средства на ЕС или за нарушения на принципите на правовата държава; и да прилага по-стриктно правилата, за да се справи с всяка злоупотреба със средства на ЕС по политически съображения.

Европарламентът изразява загриженост за работата на конституционната и избирателната системa, независимостта на съдебната власт, корупцията и конфликтите на интереси и свободата на изразяване, включително медийния плурализъм. Евродепутатите са загрижени също за академичната свобода, свободите на вероизповедание, на сдружаване, правото на равно третиране, включително правата на ЛГБТИ+, правата на малцинствата и на мигрантите, на търсещите убежище и бежанците.

Европа отново настоява България да ратифицира Истанбулската конвенция с европейските ценности

СТРАТЕГИИТЕ НА ДЯВОЛА ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО

УНИЩОЖАВАНЕ НА СЕМЕЙСТВОТО

БУНТ ПРОТИВ БОГ

Източник: БТА

Източник/ци: Европарламентът: Унгария вече не е демокрация | Glasove.com

Будапеща: Унгария възприема като обида обявяването ѝ от ЕП за недемократична - Tribune.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!