Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Евродепутати искат ЕС да не купува газ от Азербайджан заради нападението на Армения

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Азербайджан Илхам Алиев подписаха споразуемние за удвояване на доставките на газ за ЕС

Депутати от Европейския парламент (ЕП) призоваха председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен да не купува газ от Азербайджан, който според тях „атакува суверенната територия на Армения“, но да предприеме мерки за спиране на военните действия.

През юли тази година ЕС подписа споразумение с Баку за удвояване на доставките на газ от Азербайджан през следващите няколко години като част от желанието на Брюксел да намали зависимостта от руския газ.

„Не можем да позволим на Германия да не затваря атомни електроцентрали, но в същото време да внася газ от Азербайджан и да зависи от друг престъпен режим. Надявам се, че всички ние ще се противопоставим на агресията на [президента на Азербайджан Илхам] Алиев срещу Армения“, каза френския евродепутат Франсоа-Ксавие Белами. „Да се ​​въздържаш от подкрепа на приятелския народ на Армения в името на газовите интереси, както прави ЕС, е предателство“, подчерта друг френски депутат Джордан Бардела.

На свой ред депутатът от България Андрей Ковачев призова шефа на ЕК „да направи всичко възможно да спре убийството на хора“. „Европейският съюз трябва да поеме ролята на посредник (между Армения и Азербайджан)“, каза той.

Във вторник вечерта арменското министерство на отбраната съобщи за обстрел на градове в страната от въоръжените сили на Азербайджан. Баку заяви, че това е отговор на провокации от Ереван.

Източник/ци: Евродепутати искат ЕС да не купува газ от Азербайджан заради нападението на Армения - Обективно

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!