Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕК реже еврофондовете за Орбан заради "СЪМНЕНИЯ в корупция" на високите етажи на властта

Булфото

Изпълнителният орган на Европейския съюз планира да препоръча намаляване на финансирането за администрацията на премиера Виктор Орбан поради опасения относно подозренията за корупция на високите етажи в Унгария, пише Bloomberg, като се позовава на високопоставени служители на ЕС.

Бомба! Васил Божков изпрати доказателствата срещу бандата на Бойко в ЕП!

Европейската комисия планира да формализира оценката си в неделя, посочват неназованите събеседници на агенцията. След това правителствата на ЕС ще вземат окончателното решение в рамките на три месеца и ще е необходимо квалифицирано мнозинство от държавите-членки, за да влезе в сила предложението на изпълнителната власт.

Унгария е първата страна, подложена на разследване съгласно новите правила, които позволяват на ЕС да наказва членове, които подкопават финансовите му интереси. Комисията прекара месеци в разследване на ерозията на върховенството на закона по време на повече от десетилетната власт на Орбан.

Унгария, която загуби достъп до финансирането на блока в очакване на изхода от разследването, се надява да получи повече от 40 милиарда евро финансиране от ЕС до 2027 г. Наскоро Будапеща направи стъпки да създаде агенция за борба с корупцията и да измени редица закони, включително относно обществените поръчки, за да разсее опасенията на изпълнителната власт на ЕС.

Комисията планира да предложи на лидерите на ЕС да дадат време на Орбан да изпълни обещанията си за овладяване на корупцията, според един от служителите. Унгария ще има един месец, за да предприеме действия по препоръките на изпълнителната власт на ЕС, но този срок може да бъде удължен до максимум три месеца.

Източник/ци: Petel.bg - новини - ЕК реже еврофондовете за Орбана заради съмнения в корупция на високите етажи на властта

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!