Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Пускат НИ нов дълг за 6 млрд. лв. до Коледа

Служебният кабинет ще се опита да пласира нов външен дълг поне за 2 млрд. евро в четвъртък, казват източници на „Труд“ от банки, обслужващи емисията. На инвеститорите ще бъдат предложени еврооблигации както със 7-, така и с 12-годишен матуритет. При наличие на по-голям инвеститорски интерес, може да се добавят и 20-годишни книжа, както и да бъде пласиран по-голям обем от първоначално заложения.

Пускането на нов външен дълг ще бъде първото от две години насам. Последното пласиране на външен дълг на България беше през есента на 2020 г. Интересът тогава беше голям и финансовото министерство пласира дълг за 2,5 млрд. евро.

Необходимостта от пускане на нов външен дълг е ясна още от началото на годината. Бившият финансов министър Асен Василев преди месеци обясни, че идеята е била България да вземе външен заем още през пролетта, но войната в Украйна е осуетила тези намерения. Така беше изпусната възможност да бъде пуснат нов дълг при по-ниски лихви.

Във вторник финансовото министерство публикува и емисионен календар до края на 2022 г. с план за пускане на нов дълг на вътрешния пазар на стойност малко над 2 млрд. лв. Според календара правителството дава заявка за тегленето на 200 млн. лв. вътрешен заем още следващия понеделник – 19 септември. През всяка от следващите седмици до края на октомври ще бъде пускан нов дълг за 200 млн. лв., като само една седмица прави изключение с дълг от 150 млн. лв. През ноември и декември ще бъде пуснат нов вътрешен дълг за още 900 млн. лв.

Според актуализацията на бюджета лимитът на нов държавен дълг, който може да бъде поет през годината, е в размер на 10,3 млрд. лв. Емитираният до момента дълг е в размер на 1,8 млрд. лв. на вътрешния пазар. Така министерството на финансите разполага с възможност да пусне нов дълг до 6,5 млрд. лв. Условията на международните пазари обаче стават все по-неблагоприятни заради вдигането на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка.

Източник/ци: Пускат нов дълг за 6 млрд. лв. до Коледа - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!