Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Еврокомисията отсвири ареста на Борисов: Това не е наша работа

Снимка Pexels

ЕК не се ангажира с ареста на Борисов. 

Европейската комисия отказа да вземе страна в проведения в сряда вечер дебат в Европейския парламент за задържането на бившия премиер Бойко Борисов през март.

Дискусията беше инициирана от групата на ЕНП, в която членува ГЕРБ, чрез поцедура, която предвижда включване на точка, без да е необходимо съгласие на останалите парламентарни групи и беше озаглавена "Незаконно задържане на лидер на опозицията в България", съобщи dnevnik.bg.

"Европейската комисия няма компетентност да се произнася по отделни случаи. Това е работа на националните съдебни органи. Поддържаме тази линия, независимо от личността, за която става дума", заяви еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс.

Еврокомисарят посочи, че България има проблеми с върховенството на правото, които са посочени в годишния доклад на Комисията и че те са свързани с възможността за съдебно преследване срещу главния прокурор, провеждането на конкурси за вакантните места в съдебната система, стандартите на работа на ВВС и борбата с корупцията.

Рейндерс беше призован от ЕНП да осъди задържането на Бойко Борисов за 24 часа на 17 март.

"Очакваме Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент да осъдят това задържане", заяви евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Дебатът премина при слаб интерес, като думата по него взеха 14 евродепутати, шестима, от тях български.

Основната теза на ЕНП беше да търси отговорност на социалистите, либералите и зелените за отказа им да участват в дебата.

"Полудели ли сме всички? Този дебат за Бойко Борисов ли е или за върховенството на правото? Ние парламент ли сме или политическо шоу - правата на всички трябва да се защитават", заяви чешкият евродепутат от ЕНП Томаш Здеховски.

А колегата му от Германия Моника Холмайер каза, че лидер на опозицията не може да бъде арестуван в демократична държава. Тя защити Борисов, като каза, че той не е могъл да извърши съдебна реформа, с която да подкрепи върховенството на правото, тъй като е трябвало да намери две трети мнозинство за нея, каквото останалите партии не са му дали.

"Много е интересно, че ЕНП защитава върховенството на правото в България при положение, че нямаше никакъв интерес към темата, докато Бойко Борисов беше на власт", каза ирландският евродепутат Клер Дали от левицата.

Тя припомни, че през 2020 г. Европейският парламент е приел резолюция за положението в България, в която осъжда действията на правителството на Борисов в борбата с корупцията и подкрепя протестите и която не е била подкрепена от групата на ЕНП.

Румънският евродепутат Рамона Стругариу от либералите, каза, че дискусията е сбъркана, тъй като "Борисов не може да бъде героичен лидер на опозицията", който се бори за законността. "Ако с такива дебати се опитвате да го възстановите на власт, ще страдате", каза Стругариу.

Подобна теза беше изложена и от социалистите, които бяха оставили на българските си членове да ги представляват. Цветелина Пенкова каза от трибуната в Страсбург, че дебатът е "злоупотреба от ЕНП и ГЕРБ с правомощията на Европейския парламент" и "недопустима намеса по време на предизборна кампания".

Нейният колега Иво Христов подчерта, че 18 дни преди изборите, "Европейският парламент услужливо организира дебат по казус, който беше решен от българския съд".

На две съдебни инстанции заповедта за задържанието на Бойко Борисов беше призната за незаконосъобразна. Това беше посочено и от Дидие Рейндерс и от други оратори.

Източник/ци: Еврокомисията отказа да се занимава с ареста на Борисов - Petel.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!