Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕС бавно върви към режим на тока

Щe бъде пpeдлoжен пaĸeт oт мepĸи, който щe тpябвa дa бъдe пoдпиcaн oт дъpжaвитe-члeнĸи

EК мoжe дa пpeдлoжи зaдължитeлнa цeл зa нaмaлявaнe нa пoтpeблeниeтo нa eлeĸтpoeнepгия. Toвa би билo нa пpaĸтиĸa въвeждaнe нa peжим и мepĸи зa нacoчвaнe нa пeчaлбитe нa eнepгийнитe ĸoмпaнии ĸъм зaтpyднeнитe пoтpeбитeли нa фoнa нa ĸpизaтa, пишe Вlооmbеrg.

EC щe пpeдлoжи пaĸeт oт мepĸи, въпpeĸи чe тoй щe тpябвa дa бъдe пoдпиcaн oт дъpжaвитe-члeнĸи. Toвa мoжe дa oĸaжe пpeдизвиĸaтeлcтвo, cлeд ĸaтo cpeщa нa миниcтpи минaлaтa ceдмицa пoĸaзa cepиoзнитe paзличия пo тeмaтa. Πpaвитeлcтвaтa вepoятнo щe нacтoявaт зa пpoмeни в плaнa нa пpeдceдaтeля нa Koмиcиятa Уpcyлa фoн дep Лaйeн.

Aĸo плaнът зa нaмaлявaнe нa тъpceнeтo нa фoн дep Лaйeн ce oдoбpи oт дъpжaвитe-члeнĸи, тoвa щe бъдe paдиĸaлнo peшeниe и пъpвaтa ĸoнĸpeтнa cтъпĸa зa нaмaлявaнe нa пoтpeблeниeтo c мepĸи ĸaтo peжим. He вcичĸи дъpжaви члeнĸи oбaчe ca cъглacни нa пoдoбнo нeщo.

Европейската комисия щe представи утре, 14 септември, предложението си за пакет от мерки, насочен към намаляване на растящите цени на газа и електроенергията, които предизвикват рекордно висока инфлация, възпрепятстват промишлеността и оскъпяват драстично сметките на домакинствата.
Това разкрива проект на предстоящите предложения на Комисията, видян от Ройтерс и цитиран от БТА.

След като ЕК предостави предложенията на Европейския съюз, правителствата могат да обсъдят подробностите по пакета и евентуално да го одобрят на срещата на енергийните министри от Общността, планирана за 30 септември.

Такса върху приходите на електроцентрали, които не работят на газ

Проектопредложението включва намаление на приходите на производители на електроенергия, които не използват газ за генерирането й. Европейската комисия планира да ограничи до 180 евро за мегаватчас цената, на която централите, които не работят с газ, могат да продават своята енергия, според проекта за предложение, видян от Ройтерс.

Също така ще се изисква от правителствата на страните членки да насочат средства към смекчаване на последиците за гражданите и бизнеса от растящите сметки за енергия.

В ЕС газовите централи често определят цената на електроенергията. Електроцентралите, които не работят с газ, продават своята електроенергия на произтичащите от това високи цени - въпреки че не трябва да плащат огромните разходи за газ.

Брюксел иска да намали всички "излишни" приходи на вятърните, слънчевите, ядрените централи, както и тези на биомаса, сочат предложенията, които може да бъдат променени, преди окончателното им приемане.

Мярката ще приложи ценови лимит върху приходите, получени от продажбата на мегаватчас електроенергия на пазара. Таванът на приходите ще бъде прилаган след уреждането на трансакциите с електроенергия, така че няма да повлияе пряко на цените на европейската борсово търгувана електроенергия, пише още в проекта. Изключение ще са приходите от схеми за държавно субсидиране.

Въглищните централи обаче няма да попаднат в обхвата на ценовите лимити, тъй като разходите им за гориво също са се увеличили рязко.

"Солидарна вноска" от свръхпечалбите от фосилни горива

Компаниите, които са направили огромни печалби от продажбата на изкопаеми горива на рекордно високи цени, ще бъдат задължени да допринесат финансово, за да помогнат на гражданите и бизнеса, засегнати от високите сметки, предвиждат още проектопредложенията на ЕК.

Според тях страните членки ще въведат временна "солидарна вноска" за петролни, газови, въглищни и рафиниращи компании, установени в ЕС. Те (фирмите) ще трябва да направят вноски, възлизащи на една трета от своите "облагаеми излишни печалби, реализирани през фискалната 2022 година".

Някои държави, сред които и Италия, вече въведоха данък върху свръхпечалбите на енергийните компании. Брюксел предвижда въвеждане на минимална подобна ставка за всички страни от Евросъюза.

Намаляване на потреблението на електроенергия

Предложението включва и налагане на задължителна цел за страните да намалят потреблението си на електроенергия през задаващата се зима, за да подсигурят, че Европа има достатъчно газ, за да издържи по-студените месеци.

По време на периоди на "пикови" цени на електроенергията, ЕС ще изисква от страните да ограничат потреблението на електроенергия с определен процент, пише също така в проекта, който включва и доброволни цели за намаляване на консумацията на електроенергия.

Осигуряване на спешна ликвидност за енергийни компании

Държавите от ЕС също възложиха на Брюксел да създаде "инструменти за спешна ликвидност", за да помогне на енергийните компании, изправени пред нарастващи нужди от обезпечения.

Фирми за комунални услуги предварително продават енергия, за да си осигурят определена цена, преди да бъде произведена енергията, след което трябва да осигурят паричен депозит, в случай че не изпълнят задълженията си. Със покачването на цените на електроенергията обаче, фирмите трябва да отделят по-големи суми за депозитите, което засяга тяхната ликвидност.

Представители на ЕС заявиха, че плановете за спешна ликвидна подкрепа все още се изготвят и вероятно ще бъдат публикувани по-късно.

В документ, публикуван от ЕК миналата седмица, се отбелязват някои опции, които политиците от Брюксел проучват: "Приемане на по-широк набор от активи като обезпечение за целите на маржиниране (финансово гарантиране), улесняване на трансформацията на обезпечение, банкови гаранции и (...) включване на държавни гаранционни схеми за подпомагане на такива механизми за ликвидност".

Без таван за цената на газа

В предложенията не фигурира таван на цената на газа. Някои държави от ЕС поискаха от Брюксел да предложи подобна мярка, но не постигнаха единомислие дали тя да се прилага за целия вносен газ, само за тръбния газ или за търговията на едро със синьо гориво.

Германия, Нидерландия и Дания се противопоставят на общия таван на цените на газа, предупреждавайки, че това може да затрудни страните да привлекат доставки на конкурентни цени на световните пазари, и да застраши енергийна сигурност на Европа през зимата. 

Източник/ци: ЕС бавно върви към режим на тока

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!