Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Фалити заради газа: Бизнесът в Германия се справя все по-трудно с високите сметки

Броят на фирмите, обявили несъстоятелност в Германия, се е увеличил през август. Това показват данни на федералната статистическа служба. Като една от разглежданите причини е енергийната криза в страната и невъзможността на бизнеса да се справи с високите сметки, предава бТВ.

От почти две седмици газ от Русия към Германия и Европа по "Северен поток 1" не тече. Не е ясно и дали изобщо доставките ще се подновят. Русия твърди, че спирането се дължи на технически неизправности, които няма как да бъдат отстранени заради санкциите.

Според Берлин зад този ход на Русия прозират други политически интереси.

Днес пред руско издание посланикът на Русия в Германия предложи като алтернатива на "Северен поток 1" за Европа газ да потече по "Северен поток 2".

Замразяването на сертифицирането на газопровода беше една от първите реакции на Европа още преди началото на войната в Украйна.

Междувременно енергийната криза е сред основните фактори за трудностите, пред които е изправен бизнесът в Германия. А броят на обявилите несъстоятелност компании расте.

Наскоро традиционна компания за производство на тоалетна хартия с повече от 200 служители обяви несъстоятелност, като се има предвид, че по време на локдауните, свързани с коронавируса, фирмата отчиташе големи печалби.

В Германия газохранилищата се пълнят по-бързо от очакваното. Те са запълнени на почти 88%. Въпросът е дали тази тенденция ще се запази, ако руски газ не потече отново.

Forbes: Растящите цени на горивата и дълбоката рецесия тласкат Западна Европа към Средновековието

Немски професор: САЩ искат да излязат от икономическата криза, като отприщят война в центъра на Европа

Анализатор в Die Welt: Европа я чака упадък по сценария на Древния Рим

Източник/ци: Фалити заради газа: Бизнесът в Германия се справя все по-трудно с високите сметки

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!