Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-богатите в България са забогатявали с 10 милиарда на година при управлението на Борисов

Икономистът Евегени Кънев направи интересен анализ, който показва къде точно се намира страната ни през последното десетилетие.

Страната ни е на първо място в ЕС по неравенство между най-богатите 20 % и най-бедните 20 % от населението.

В никоя друга страна в ЕС няма такава драстична разлика. В никоя друга страна в ЕС няма такъв бърз темп на увеличаване на доходите на най-богатите като процент от общия Брутен вътрешен продукт. В Румъния доходите на най-богатите дори намаляват като процент от БВП, което пък се увеличава много по-бързо от това в България. В резултат се формира устойчива средна класа с растящи доходи и силна демокрация. 

Подобно неравенство има в страни, които клонят към диктатура, авторитаризъм и еднопартийна номенклатура със слаба пазарна икономика и силен властови елемент в разпределението на благата.

Ето какво пише Кънев:

"Понеже наглостта на ГЕРБ е безгранична - вече прехвърлят вината за трагичните ИМ пътища, а и няма кой да покаже истината за тяхното управление - се опитвам аз да го правя със статистика на Световната Банка.

Днес ви предлагам сравнение между Румъния и България - как се е променял делът в БВП на топ 20% от населението по доходи - в Ерата ББ.

May be an image of text that says '47 45 LABEL 44 43 BULGARIA 42 41 39 2010 2012 ROMANIA 2014 2016 Help Feedback'

Това е изключително важен показател, който показва как работят от една страна пазарните механизми - т.е дали е заплатен справедливо приносът на участниците в икономиката. А от друга страна - преразпределението на БВП през бюджета по линия на бюджетни заплати, пенсии, социални помощи, но и по отношение на заплатите във фирмите - получатели на обществени поръчки.

Колкото по-равномерно се разпределя БВП сред всички подоходни групи, толкова по-благоденстващо е обществото. Колкото по-голяма е средната класа - толкова е по-силна демокрацията.

И обратно - колкото по-голяма концентрация има на доходите в най-богатите, толкова повече социално и политическо разделение има в обществото. Колкото повече обеднява и изчезва средната класа - толкова по-нестабилна е демокрацията и прераства в олигархия. А олигархията купува всичко - политици, съдебна система, медии и накрая самата държава.

Виждате ясно, че за разлика от Румъния - точно това се е случило в ерата ГЕРБ. Между 2010 г. и 2020 г в абсолютна сума доходите на топ 20% се увеличават с 10 млрд лв годишно, т.е с около 7% от БВП.

В резултат имаме

- фалшиви политически субекти, създадени да обират протестния вот срещу ГЕРБ и ДПС;

- съдебна система, която ”сваля” всеки акт на правителство, насочен срещу тях;

- медии, които не смеят да нищят криминалите в нашата политическа система и замитат следите им. ИТН.

Изборите са единственият начин за вкарване на някаква нормалност в нашата държава.

И както казваше Апостолът: “Всекиму своето”.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Най-богатите в България са забогатявали с 10 милиарда на година при управлението на Борисов

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!