Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Президентът: Цената на бензина падна под 3 лева, поздравявам правителството – Петролът поскъпна с 4%

Стопкадър Нова Тв

Президентът обяви "страхотна" новина за цената на бензина.

Цените на петрола се повишиха с около 4%, подкрепени от реални и заплашващи съкращения на доставките. Фючърсите отбелязаха втори седмичен спад, тъй като агресивното повишаване на лихвените проценти и ограниченията на Китай за Covid-19 натежаха върху перспективите за търсенето.

Руският президент Владимир Путин заплаши да спре износа на петрол и газ за Европа, ако бъдат наложени ценови ограничения. Обявеното през тази седмица минимално съкращаване на плановете на ОПЕК+ за добив на петрол също подкрепи цените. / Tribune.bg

„Искам да поздравя правителството за последователните усилия за овладяване на инфлацията в страната. От снощи цената на бензина е под 3 лева. Това е началото на един процес”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

„Намаляването на цената на газа с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа. Когато едно правителство работи в интерес на бизнеса и хората – резултатите са налице”, продължи Радев, пише nova.bg.

Суровият петрол сорт Брент поскъпна с 3,69 долара, или 4,1%, и се установи на 92,84 долара за барел. Американският суров петрол "West Texas Intermediate" (WTI) поскъпна с 3,25 долара, или 3,9%, и се установи на ниво от 86,79 долара за барел.

„През следващите месеци Западът ще трябва да се бори с риска от загуба на руските енергийни доставки и рязко покачване на цените на петрола", заяви Стивън Бренок от петролния брокер "PVM". / Tribune.bg

Относно дискусиите на европейско ниво за вероятно ограничаване на потреблението на газ и ток, Радев каза, че докато има служебно правителство, няма да има ограничение на потреблението на ток. „България е производител на електрическа енергия, България е износител. И българите няма да стоят на тъмно”, каза Радев.

В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение и да се гарантира политическо спокойствие за сметка на жертване на пазарните механизми, чрез въвеждане на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации, които са с непредвидими последици каза Радев.

Основната задача на служебното правителство, не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път към стагнация, а да търси най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставя най-добрите условия за българския бизнес и граждани, продължи Радев.

„Газпром” не е панацея, а една от възможностите и те ни дължат доставка на газ, каза още държавният глава. Той определи разговорите за газа като дълги и сложни.

Източник/ци: Petel.bg - новини - Президентът: Цената на бензина падна под 3 лева, поздравявам правителството

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!