Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Чарлз започва радикална реформа за окастряне на монархията, ето кой е вън от двореца

Планът на бъдещия крал да свие кралското семейство до едно твърдо ядро може да изолира принцовете Хари и Андрю от кралския двор завинаги

Принц Чарлз може да даде старта на радикална реформа на британската монархия след кончината на своята майка - стъпка, която може да изолира принцовете Хари и Андрю от кралското семейство завинаги. Отдавна се знае, че бъдещият крал има силното желание да окастри "първата линия" на кралското семейство, като експерти предполагат, че Чарлз иска да превърне монархията в "една по-стройна машина" с "по-малко поводи за слухове", пише в. "Дейли мейл".

Наблюдателите на кралското семейство са на мнение, че принцът на Уелс има намерението да направи така, че вече да няма "паразити" във Фирмата, като ще се очаква всеки член на фамилията да изпълнява изцяло своите задължения в новата по-стройна и модерна монархия. 

Концепцията за "стройната монархия" бе ясно видяна по време на платинения юбилей през юни, когато кралицата ограничи броя на хората, които можеха да се появят на балкона на Бъкингамския дворец, само до работещите членове на кралското семейство. 

Оригиналният модел на принц Чарлз обаче, който предвижда кралско ядро от само седем души, включително и него, се изправи пред сериозни проблеми след серия "външни събития". 

Планът, задействан още преди кончината на кралицата, оригинално включваше монархия с принц Филип, принц Чарлз и Камила, принц Уилям и Кейт и принц Хари. 

Филип обаче почина на 99 години през 2021 година, докато бъдещето на Хари в свитата монархия изглежда доста съмнително след решението му да се откаже от дворцовите си задължения и да се премести да живее в Америка със съпругата си Меган Маркъл. 

Междувременно принц Андрю, който също трябваше да е част от ядрото в качеството си на син на кралицата и брат на принц Чарлз, бе отлъчен от фамилията след делото срещу него за секс насилие, заведено в САЩ от Вирджиния Джуфре. 

Това на свой ред доведе до това, че принцеса Ана, кралската принцеса, и принц Едуард и съпругата му Софи, графинята на Уесекс, да се включат в битката за влизане в ядрото и да поемат "ключови роли" в бъдещата монархия на Чарлз, твърдят наблюдателите на кралското семейство.  

Междувременно експерти предупреждават, че орязването на монархията може да доведе до неспособността ѝ да участва традиционно в хиляди ангажименти всяка година.  

Други предупреждава, че броят на патронажите може да бъде намален, за да се позволи на кралските особи да се фокусират повече върху по-малък брой ключови въпроси, като експерти предполагат, че околната среда и климатичните промени може да изиграят ключова роля в управлението на Чарлз. 

През март д-р Крейг Прескот коментира: "Мисля, че свиването на кралското семейство крие големи рискове, защото тогава ще бъде зададен въпроса: Какви са задълженията на монархията?". 

"Другият сериозен въпрос е: Какво монархията ще спре да прави? Отказът от някои ангажименти без съмнение ще даде поводи за разочарование и недоволство", казва още той.  

Въпреки гореспоменатите рискове и загубата на евентуални ключови членове на семейството, наблюдателите смятат, че Чарлз ще реализира своя план за свиване на монархията. 

Кралският биограф Анджела Левин коментира през май 2021 година, че бъдещият крал Чарлз от много време иска да намали ядрото на монархията "от много време, за да спести разходи и да накара въпросните хора да си заслужат парите, които им се дават от данъкоплатците". 

Ето някои от нещата, които се очаква да се случат със старта на управлението на Чарлз 

- Бидейки вече крал, Чарлз ще се премести в Бъкингамския дворец. 

- Камила, херцогинята на Корнуол, ще стане кралица консорт и ще заживее заедно с Чарлз в бъкингамския дворец.

- Уилям и Кейт, херцогът и херцогинята на Кеймбридж, ще станат херцог и херцогиня на Корнуол, като може да наследят замъка Уиндзор. 

- Принцеса Ана, кралската принцеса - популярното второ дете на кралицата ще получат ключови роли в новата смалена монархия на Чарлз.  

- Едуард и Софи, графа и графинята на Уесекс - най-малкото дете на кралицата и неговата съпруга също може да получат ключова роля в смалената монархия

- Принц Хари и Меган Маркъл няма да подновят своите дворцови ангажименти, мотивирайки се с това, че са много щастливи в САЩ. 

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник/ци: Чарлз започва радикална реформа за окастряне на монархията, ето кой е вън от двореца

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!